Poranna owsianka nawet bez… owsianki!
Pożywna owsianka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Za sprawą dodatków możemy ją dowolnie urozmaicać, możemy również zdecydować się na owsiankę bez owsianki, korzystając z właściwości zdrowotnych kasz.
Może być podawana w wersji na słodko lub słono, ale nie musi bazować jedynie na płatkach owsianych. Poranną „owsiankę” możemy przygotować również na bazie komosy ryżowej, ryżu, kaszy jaglanej, korzystając tym samym z właściwości zdrowotnych różnych składników i urozmaicając codzienne śniadanie.
– Gdy wkrada się jesień, owsianka jest tym, czego potrzebujemy o poranku. Jest szybka w przygotowaniu i można nadawać jej różnorodny charakter. To idealne śniadanie, pożywne, sycące, można dodawać do niej orzechy, suszone owoce, miód, albo serwować z dodatkiem wytrawnych składników – wymienia na łamach „The Guardian” entuzjastka jedzenia autorka – Dale Berning Sawa.
Zachęca jednak, aby eksperymentować nie tylko z dodatkami, ale również różnorodnymi ziarnami. W końcu owsianka nie musi bazować jedynie na płatkach owsianych.
Możemy np., sięgnąć po płatki żytnie. Żyto nie daje tak kremowej owsianki, więc szefowa kuchni Anna Jones sugeruje zmieszać płatki owsiane i żytnie w stosunku 50/50. Zaleca także moczenie płatków przez noc, a następnie odcedzenie ich i opiekanie na suchej patelni przez chwilę przed gotowaniem. Jej ulubionym dodatkiem jest kakao i masło migdałowe. Jest to kombinacja trudna do pokonania, ale jagody, banan lub inne świeże owoce też byłyby smaczne – zapewnia Dale Berning Sawa.
Kolejną propozycją jest gryka. Częściej kojarzona jako dodatek do obiadów sprawdzi się równie wyśmienicie o poranku. Moczona przez noc, a następnie opiekana na patelni i gotowana w wodzie przez pół godziny zyskuje orzechowy smak i jest pełna zdrowia. Olia Hercules dorastała jedząc ją ze stopionym masłem i cukrem. – Możesz dodać laskę cynamonu do wody do gotowania (lub mleka) lub posypać gotowe danie przyprawą, i wzbogacić dowolnymi dodatkami – sugeruje.
Autorka radzi również sięgać po śniadaniowe inspiracje z różnych zakątków świata. – Pikantna owsianka ryżowa jest powszechna w całej Azji, głównie dlatego, że jest to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryżu – opisuje Dale Berning Sawa.
Autor: Ł.Węglewski za PAP life