Aktualności, Aplikacja mobilna
Polacy nie wyobrażają sobie życia bez soli. Czy to już uzależnienie? Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega
Niektórzy jeszcze zanim spróbują tego, co mają na talerzu, już dosalają danie. Sól powinna być eliminowana z naszej diety – według zaleceń WHO powinniśmy ograniczyć jej spożycie do 5 g dziennie. Zdrowiej jest zastąpić ją przyprawami ziołowymi.
Zaledwie 1 procent ankietowanych potrafi określić ilość soli w produkcie na podstawie tego, co jest napisane na etykiecie. Prawie 60 proc. Polaków zna zalecaną, maksymalną dzienną dawkę soli, ale równocześnie aż 70 proc. badanych nie sprawdza składów produktów, w tym informacji o zawartości soli aż 80 proc. – wynika z badania.
Co ciekawe, a raczej zatrważające, 90 proc. Polaków wie, że nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie, ale równocześnie jej ograniczenie jest dla nich trudne. Brzmi jak walka z nałogiem, uzależnieniem? Z badania wynika też, że główną przeszkodą w ograniczeniu spożycia soli jest brak świadomości na temat zawartości soli w kupowanych produktach oraz niezdrowe przyzwyczajenia kulinarne. Właśnie dlatego warto czytać etykiety, które informują o ilości poszczególnych składników.
Jak przekonuje trenerka kulinarna Aneta Łańcuchowska, tego typu „szybkie” posiłki kupowane na mieście często zawierają dużo więcej soli, niż gdybyśmy przygotowali je samodzielnie w domu. – Na rynku mamy pełną gamę przypraw z różnych zakątków świata, zatem najwyższy czas na odcięcie się od starych, niezdrowych przyzwyczajeń – zachęca.
Ile zatem solić, żeby nie „przesolić” sobie zdrowia? Maksymalna dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia to 5 g, czyli płaska łyżeczka soli, która równoznaczna jest z około 10 szczyptami.
Aby nie odbierać sobie przyjemności z jedzenia i jego smaku, sól warto zastąpić inną, zdrowszą przyprawą – najlepiej ziołową. Danie może nie będzie tak słone, do jakiego się przyzwyczailiśmy, ale zawsze można spróbować przyzwyczaić się do nowych smaków. A te zyskamy używając właśnie charakterystycznych w smaku przypraw czy ziół.
Bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn to zioła, które z powodzeniem mogą zastąpić sól, np. przy marynowaniu mięs. Wszystkim tym, którzy nie potrafią skomponować odpowiedniego połączenia przypraw do swojego dania, polecam skorzystanie z dostępnych na rynku mieszanek, oczywiście tych bez dodatku soli
– kwituje Łańcuchowska.
Autor: PAP Life
Redakcja: A. Chmielewska