Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 11 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Olej lniany na wiosnę

Już za tydzień topimy Marzannę. Jest więc powód, by stopić parę kilogramów, które przykleiły nam się podczas zimy. Już za chwilę pojawią się w sklepach prawdziwe nowalijki, więc niech odtąd na naszych stołach królują sałatki. Oczywiście sałatka też może tuczyć, to zależy jakie dobierzemy do niej składniki i jakiego użyjemy sosu.

Lepiej jest więc robić sałatki na bazie sałaty i innych warzyw. A zamiast tłustych sosów majonezowych proponuję bardzo zdrowy olej lniany. Poleca go z całego serca znany Państwu mistrz kulinarny Wojciech Charewicz.

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Najważniejszą jego zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Uznawany jest on przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała. Mają też duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rodnych.

I właśnie to wszystko zawiera olej lniany. Jest tylko jeden warunek – musi być świeży, najlepiej świeżo tłoczony. Warto więc nawiązać kontakt z producentem. Olej lniany można z powodzeniem zamrażać, wtedy mamy gwarancje, że się nie zepsuje i nie zgorzknieje.

 

Sos do  sałatki: olej lniany, maggi, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny lub jabłkowy, sok z cytryny i musztarda.

Do wysłuchania audycji zaprasza Dorota Grzymska

00:00 / 00:00

 

Fotorelacja:

 

 

Więcej w ogórek, sałata, Wojciech Charewicz, Olej lniany, sałatka, maggi
Hamburger z sarniny

Tym razem mistrz kuchni Wojciech Charewicz usmaży hamburgera z sarniny. Tak przygotowane danie jest smaczne i zdrowe. Śmiało można zaproponować je dzieciom, które przecież najbardziej na...

Zamknij
RadioOlsztynTV