Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 18 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Olej lniany na wiosnę

opis

Już za tydzień topimy Marzannę. Jest więc powód, by stopić parę kilogramów, które przykleiły nam się podczas zimy. Już za chwilę pojawią się w sklepach prawdziwe nowalijki, więc niech odtąd na naszych stołach królują sałatki. Oczywiście sałatka też może tuczyć, to zależy jakie dobierzemy do niej składniki i jakiego użyjemy sosu.

Lepiej jest więc robić sałatki na bazie sałaty i innych warzyw. A zamiast tłustych sosów majonezowych proponuję bardzo zdrowy olej lniany. Poleca go z całego serca znany Państwu mistrz kulinarny Wojciech Charewicz.

Olej lniany tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Najważniejszą jego zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Uznawany jest on przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała. Mają też duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rodnych.

I właśnie to wszystko zawiera olej lniany. Jest tylko jeden warunek – musi być świeży, najlepiej świeżo tłoczony. Warto więc nawiązać kontakt z producentem. Olej lniany można z powodzeniem zamrażać, wtedy mamy gwarancje, że się nie zepsuje i nie zgorzknieje.

 

Sos do  sałatki: olej lniany, maggi, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny lub jabłkowy, sok z cytryny i musztarda.

Do wysłuchania audycji zaprasza Dorota Grzymska

00:00 / 00:00

 

Fotorelacja:

 

 

Więcej w ogórek, sałata, Wojciech Charewicz, Olej lniany, sałatka, maggi
opis
Hamburger z sarniny

Tym razem mistrz kuchni Wojciech Charewicz usmaży hamburgera z sarniny. Tak przygotowane danie jest smaczne i zdrowe. Śmiało można zaproponować je dzieciom, które przecież najbardziej na...

Zamknij
opis
RadioOlsztynTV