Hamburger z sarniny
Tym razem mistrz kuchni Wojciech Charewicz usmaży hamburgera z sarniny. Tak przygotowane danie jest smaczne i zdrowe. Śmiało można zaproponować je dzieciom, które przecież najbardziej na świecie lubią hamburgery. Różnica jest taka, że dziczyzna to jedyne mięso nie poddane zabiegom chemicznym.
Składniki: kawałek mięsa z sarny, cebula, śliwki lub powidła śliwkowe, masło, olej, musztarda, cukier, sól himalajska i świeżo zmielony pieprz.
Z mięsa pozbyć się błon i zmielić na sitku do mielonych kotletów. Na deseczce formujemy hamburgery i czekamy aż nam się rozgrzeje patelnia. Wtedy wlewamy trochę oleju i na bardzo gorącmy kładziemy mięso. Nie ruszamy kotletem, dopóki sam nie będzie odchodził od dna. Wtedy przewracamy na drugą stronę. Przekładamy do rondelka i przykrywamy pokrywką. Na (nieumytej po smażeniu hamburgerów) patelni smażymy kilka śliwek. Gdy utworzy się z nich pulpa, dodajemy trochę masła i zdejmujemy z ognia. Tak samo postępujemy w przypadku powideł śliwkowych. Doprawiamy solą i pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Kroimy cebulkę w kosteczkę i posypujemy nią kotlet. Polewamy go sosem śliwkowym. Mięso solimy i pieprzymy dopiero na talerzu.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: