Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 12 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Niskokaloryczna zapiekanka w Jedzeniu pod lupą

Fot. P. Getka

Tym razem w Jedzeniu pod lupą nasz kucharz Maciej Maciejewski zmierzył się z arcytrudnym zadaniem. Miał stworzyć niskokaloryczną zapiekankę… i to mu się udało!

Składniki:

  • 2 bułki grahamki
  • 100 g pieczarek
  • 50 g kurek
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • mały pęczek naci pietruszki
  • 1 rukola
  • 50 g cebuli czerwonej (idealna jest szalotka)
  • 20 g masła
  • 100 g sera koziego twardego

Przygotowanie:

Cebulę czerwoną pokrojoną w piórka smażymy na łyżeczce masła. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i kurki (wcześniej blanszowane, aby pozbyć się goryczki). Dusimy w maśle przez około 20 minut (do miękkości kurek). Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną nać pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grahamki przecinamy na pół, smarujemy małą ilością masła. Wykładamy na nie porcje farszu, dodajemy rukolę i posypujemy starkowanym, twardym kozim serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska

Przeczytaj poprzedni wpis:
Diagnoza: nowotwór krwi. Posłuchaj audycji medycznej Radia Olsztyn

Nowotwory krwi mogą wystąpić u każdego bez względu na wiek. Częściej dotykają jednak mężczyzn powyżej 55 roku życia. Szacuje się, że na świecie co 30 sekund...

Zamknij
RadioOlsztynTV