Młodzieżowe kotlety z kaszy gryczanej
Nie wiem jak Państwo, ale ja trochę za bardzo pofolgowałam sobie z jedzeniem podczas karnawału. Zrobiłam rachunek sumienia, policzyłam zbędne kilogramy i poczyniłam śluby. Oczywiście obiecałam sobie, że już nigdy w życiu… ale wiadomo jak to bywa z łasuchami :). No, do świąt mam nadzieję wytrzymać. Postanowiłam przejść na zdrową dietę i poczyniłam starania, by poszukać kogoś, kto mi w tym pomoże. I zdziwię pewnie Państwa tym, że ekspertem w tej dziedzinie okazał się 16-letni młodzieniec, który przekonywał mnie, że nie jest wyjątkiem. Otóż ta młodzież, o której zwykło się mówić, że to pokolenie fastfoodowców, zaczyna porzucać swoje kulinarne przyzwyczajenia na rzecz zdrowej żywności :). Wśród młodzieży, a szczególnie chłopców jest moda na gotowanie. I nie są to wcale frytki, a wymyślne potrawy ze zdrowych produktów.
I właśnie takim przykładem rozsądnego młodego człowieka jest Jędrek Rynkowski ze Stawigudy. Dodam jeszcze, że to nasze „radiowe dziecko„, które dorastało z audycją „Dziecinada”. Teraz już jako młodzieniec będzie gościł na naszej antenie w audycji „Spontan”.
Jędrek Rynkowski przygotował dziś dla Państwa kotlety z kaszy gryczanej.
PS Już teraz zapraszam Państwa na kolejne audycje z Jędrkiem, który pomysłami kulinarnymi sypie jak z rękawa. Na pierwszy ogień idzie smalec z fasoli. Mniam! Palce lizać!!! 🙂 😛
Kotlety z kaszy gryczanej:
Składniki: Kasza gryczana (2 torebki), 2 cebule, pół opakowania twarogu, 2 jajka, bułka tarta, oliwa z oliwek, pieczony burak, ser parmezan, gęsty ocet balsamiczny, jogurt, listki bazylii i przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra i słodka, szafran indyjski, curry i czarnuszka, czyli black seed.
Ugotować kaszę i zblendować. Dodać twaróg i jajka i ponownie zblendować. Usmażyć cebulkę na złoty kolor z odrobiną oliwy z oliwek. Dosypać do kaszy. Całość doprawić solą i pieprzem. Przygotować panierkę z bułki tartej z przyprawami: curry, tymianek, papryka ostra i słodka, sól, pieprz i czarnuszka. Formować kotleciki i obsmażać z obu stron na złoto. Podawać z plastrem pieczonego buraka, na którym położyć kawałki parmezanu. Na buraku z serem położyć kotlet. Całość polać gęstym octem balsamicznym. Wykończyć jogurtem i listkiem bazylii. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem. Można zrobić przekładańca, tak jak Jędrek.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: