Dania z cebulą w roli głównej. Posłuchaj Jedzenia pod Lupą
Na długi majowy weekend przyda się kilka dobrych przepisów. Nasz zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski tym razem proponuje potrawy z cebulą w roli głównej.
Cebula faszerowana mięsem wołowym
Składniki
- 10 czerwonych cebul średniej wielkości
- 800 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka pomidorów całych lub krojonych mogą być świeże (3 sztuki)
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku,
- 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek oleju
- 40 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy i blanszujemy. Gotujemy około 10 minut następnie przekładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, osuszamy. Wydrążamy środki, czosnek oraz cebulę ze środka siekamy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wkładamy na patelnię mięso i smażymy około 15 minut. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 15 minut.
Doprawiamy mięso, dodajemy pomidory, pietruszkę i parmezan, dokładnie mieszamy. Cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym, nadziewamy farszem mięsnym i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut.
Zupa cebulowa z grzankami
Składniki
- 1 kg cebuli
- 200 ml bulionu drobiowego, wołowego, warzywnego, może być rosół
- 100 g sera parmezan
- 1 bagietka
- 80 g masła
- grecka wódka ouzo do smaku
- 3 pomidory śliwkowe lub inne
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Do uzyskania lekkiego złocistego koloru.Wlewamy rosół lub bulion do cebuli. Podgrzewamy aż cebula stanie się bardzo miękka. Blanszujemy pomidory uprzednio je nacinając, żeby skórka łatwo zeszła. Gotujemy około 10 minut następnie przekładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Kroimy w średniej wielkości kostkę tylko część mięsistą, środek możemy wykorzystać do innych celów.
Dodajemy do zupy doprawiamy solą, pieprzem oraz ouzo. Na tę ilość około 2 łyżki. Bagietkę kroimy posypujemy parmezanem pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Grzanki podajemy do zupy.
Posłuchaj przepisów
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy