Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Region
Koniec ze znakiem Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Co to oznacza?
Producenci żywności, restauratorzy czy właściciele gospodarstw agroturystycznych, którzy posługiwali się znakiem Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla, nie mogą już tego robić. Z Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego wystąpiło jedenaście województw – wszystkie uczestniczące.
– To efekt zmian funkcjonowania sieci – podkreśla Jarosław Sarnowski, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w urzędzie marszałkowskim w Olsztynie.
Zmienił się właściciel zarządzający siecią. Jest to teraz podmiot prywatny, który przeniósł siedzibę ze Szwecji na Łotwę. Problem przede wszystkim był w tym, że nie było chęci certyfikacji producentów.
Teraz firmy muszą nie tylko usunąć szyld, ale też zmieniać etykiety czy materiały promocyjne. – To sprawia, że każdy może kupić sobie znak, bez względu na jakość wytwarzanej żywności – wyjaśnia Jarosław Sarnowski. Jak dodaje, teraz trwają prace nad stworzeniem nowego znaku, który by poświadczał wysoką jakość regionalnej żywności.
Idziemy własną drogą, będziemy organizować własną sieć. Nawet została już określona techniczna nazwa Europejskie Dziedzictwo Smaki Regionów i każdy zarząd województwa będzie mógł się do tej sieci włączyć. Planujemy też jako województwo się wyróżniać i już zostały rozpoczęte prace nad tworzeniem nowego znaku dla Warmii i Mazur.
Nowe znaki – ogólnopolski i regionalny powinny zacząć funkcjonować jeszcze w tym roku.
Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago
Autor: A. Skrago
Redakcja: M. Rutynowski
PRZECZYTAJ TAKŻE
-
Powiększa się sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle”
-
Bohaterem kolejnej audycji Radio od Kuchni był władca jezior. Znacie legendę o Królu Sielaw?
-
Regionalna żywność na wielkanocnym stole sposobem na wsparcie lokalnych wytwórców w czasie pandemii
-
Miody i wędzonki. Kolejne produkty w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle