Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Powiększa się sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle”

Dziedzictwo Warmii, Mazur i Powiśla

Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego włączył do sieci cztery kolejne podmioty i w tej chwili jest ich łącznie sto trzydzieści dziewięć.

Ideą sieci jest łączenie lokalnych producentów i przetwórców produktów żywnościowych z sektorem restauracyjnym. Tworzone są powiązania, które kultywują tradycje kulinarne regionu, odtwarzają stare receptury i produkują w oparciu o naturalne surowce.

Województwo warmińsko-mazurskie w 2005 roku przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza podmioty zaangażowane w produkcję lokalnej, regionalnej żywności. Są wśród nich producenci rolni, przetwórcy żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości produkowanej na małą skalę, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy.

Prawie połowę członków sieci stanowią przedsiębiorstwa rybactwa.pszczelarze, producenci serów na bazie mleka krowiego lub koziego, wędliniarze, młyny, piekarnie, cukiernicy, hodowcy owiec, a nawet hodowca ślimaków, olejarnia, zielarnia, a także wytwórcy tradycyjnych produktów takich jak sękacz, brukowiec, marcepan królewiecki czy ocet ekologiczny.

Autor: B. Gajlewska
Redakcja: A. Chmielewska

Więcej w sieć, Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
Bohaterem kolejnej audycji Radio od Kuchni był władca jezior. Znacie legendę o Królu Sielaw?

Dawno, dawno temu wodami mazurskich jezior władał Król Sielaw - ogromna ryba w złotej koronie na głowie. Przypomnimy sobie tę legendę przy okazji środowej audycji Radio...

Zamknij
RadioOlsztynTV