Koronawirus, Aktualności, Aplikacja mobilna, Regiony
Regionalna żywność na wielkanocnym stole sposobem na wsparcie lokalnych wytwórców w czasie pandemii
Kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców może pomóc regionalnej gospodarce przetrwać trudny czas pandemii COVID-19.
Regionalny samorząd zachęca mieszkańców do wspierania zakupami lokalnych przedsiębiorców zrzeszonych w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Wiele osób w trosce o życie i zdrowie swoje i bliskich zrezygnuje z wystawnych uroczystości i będzie świętować skromnie, jedynie wśród najbliższych. Marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin zaapelował, aby bez względu na to, kto będzie nam towarzyszył podczas Wielkanocy, uszanować tradycje, których oprawa kulinarna i świąteczne potrawy są nieodłącznymi elementami.
Samorządowiec zwrócił się do mieszkańców regionu o wspieranie się nawzajem.
Pomóżmy również regionalnym firmom przebrnąć przez ten trudny okres, decydujący o ich dalszym istnieniu na rynku. Kupujmy lokalne produkty, jedzmy potrawy przygotowane przez naszych wytwórców – wszystko z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i aktualnie obowiązujących przepisów prawa.
Członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” gwarantuje, że potrawy zostały przygotowane przez regionalnych wytwórców z użyciem wyprodukowanych w regionie surowców.
Do regionalnej sieci należy prawie 140 firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej, producentów wędlin, przetworów rybnych, mąki, pieczywa, wyrobów cukierniczych, mleczarskich, produktów z owoców i warzyw czy pszczelarskich.
Jest to największe tego typu zrzeszenie w kraju. Członkowie otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Województwo warmińsko-mazurskie wstąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku jako, jako pierwszy region w Polsce.
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za PAP