Sezon grillowy rozpoczęty. Na co zwrócić uwagę?
Majówka to idealny czas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Organizując grilla powinniśmy jednak pamiętać o zasadach dobrego wychowania.
Jak przypomniała Julia Gadomska, znana jako Pani Etykieta, jedną z podstawowych zasad jest wcześniejsze uprzedzenie sąsiadów o planowanym spotkaniu.
Warto poinformować sąsiadów o tym, że organizujemy imprezę, szczególnie jeżeli wiemy, że ta impreza potrwa trochę dłużej. I zaprosimy trochę większą liczbę osób. Wówczas warto byłoby udać się do sąsiadów i po prostu, zwykle kurtuazyjnie zapytać, czy nie przeszkadzałaby im taka impreza. Zapewniam, że w 99 proc. przypadków odpowiedzą, że oczywiście, że nie, ponieważ to pytanie ma tylko funkcję grzecznościową
– powiedziała.
Weekend majowy trwa w najlepsze. Jeżeli organizujemy grilla w przydomowym ogrodzie, warto zadbać o papierowe serwetki i niezbyt duże porcje serwowanych potraw – tak, aby można było z nimi swobodnie spacerować. Goście natomiast nie powinni przychodzić z pustymi rękoma.
Są dwie opcje. Pierwsza – kiedy gospodarze organizują grilla samodzielnie, przygotowując wszystkie przekąski i potrawy, możemy ze sobą zabrać ciastka, albo coś co ja zawsze lubię dawać, czyli drożdżówki, które wówczas gospodarze mogą postawić na stół. A drugim rozwiązaniem jest podarowanie po prostu dania, przychodząc na grill
– przypomniała Pani Etykieta.
Danie można uzgodnić odpowiednio wcześniej z gospodarzami, tak aby nie zdublować się z innymi gośćmi. Jeśli gospodarz zapowiedział, że zapewnia jedzenie – warto zadbać o coś słodkiego lub owoce.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I.Malewska
Redakcja: P. Jaguszewski