Aktualności, Aplikacja mobilna, Kętrzyn, Region, Regiony
Bitwa Regionów w Reszlu. Znamy zwycięzców ostatniego pojedynku
Znamy już wszystkie koła gospodyń wiejskich z Warmii i Mazur, które powalczą w etapie wojewódzkim Bitwy Regionów. W Reszlu zakończył się ostatni regionalny konkurs kulinarny.
Rywalizowały zawodniczki z powiatów: bartoszyckiego, kętrzyńskiego, mrągowskiego, giżyckiego, lidzbarskiego i części olsztyńskiego. Zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Wronka. Jury doceniło ich mazurską zupę rybną z szyjkami rakowymi.
Kolejne laureatki to:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbowie „Wierzbowianki” za zraz z ziemniakiem faszerowanym
- KGW w Nowym Monasterzysku za chłopskie kluchy w odświętnych portkach
- KGW w Komorowie „Komorowska Słodycz” za lina w sosie rybnym
- KGW w Wieliczkach „Super Babki” za szczupaka faszerowanego
- KGW w Różyńsku Małym za farszynki mazurskie
- KGW „Merynos” w Olbrachtówku także za fraszynki
- KGW w Durągu za dziką golonkę
Teraz osiem kół gospodyń wiejskich powalczy w etapie wojewódzkim. Najlepsze z nich weźmie udział w ogólnopolskiej Bitwie Regionów.
Celem konkursu jest zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionu – przekonywał Andrzej Szczapa, kierownik wydziału rozwoju rynków rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddział w Olsztynie.
Konkurs polega na zaprezentowaniu potraw typowych dla regionu. Kuchni, które panie znają z domów rodzinnych, z przepisów mam lub babć lub były znane kiedyś, a są zapomniane. Przede wszystkim chodzi o to, aby promować naszą krajową, lokalną żywność. Składniki, które zostały wykorzystane do przygotowania potrawy, pochodziły z własnego gospodarstwa – jak dawniej czyniono
– wyjaśniał.
W konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie. Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Bitwa Regionów to konkurs kulinarny, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Konkurs promuje regionalne potrawy oraz bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych. W 2019 roku w ogólnopolskim etapie 3. miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich „Luba” z Lubajn, a w 2021 roku panie z KGW Durąg zajęły 1. miejsce.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski/B. Świerkowska-Chromy