Jak wygląda hodowla polskiej krowy czerwonej? Posłuchaj audycji Po Pierwsze Gospodarka
Gościem Marka Lewińskiego w audycji Po Pierwsze gospodarka był Piotr Rydel. Prowadzi on hodowlę polskiej krowy czerwonej w Rumianie między Lubawą a Działdowem.
Właściciel hodowli ma około 100 krów mamek, które utrzymuje się zarówno na mleko, jak i mięso. W swoim gospodarstwie wprowadził kilka innowacyjnych rozwiązań: zwierzęta przebywają na pastwiskach przez cały czas (nie schodzą do obory nawet na dojenie), na zewnątrz prowadzony jest nawet ich ubój. Z kolei na terenie gospodarstwa utworzono specjalne płytkie zbiorniki retencyjne.
Początki hodowli polskiego bydła czerwonego datują się na drugą połowę XIX wieku, kiedy na ziemiach polskich – zwłaszcza w ówczesnej Galicji – zaczęły powstawać obory z bydłem tej rasy. Z różnych źródeł wynika, że pierwsze obory powstały już około 1850 roku, a na terenie powiatu limanowskiego – uznanego za ojczyznę odmiany podgórskiej krowy polskiej czerwonej – w 1876 roku. Obecnie bydło polskie czerwone występuje przede wszystkim na terenach południowych Małopolski. Niewielkie skupiska krów czerwonych spotkać można również w innych rejonach kraju: na Podkarpaciu, Mazowszu, Podlasiu, a także Warmii i Mazurach.
Posłuchaj rozmowy Marka Lewińskiego
Autor: M. Lewiński
Redakcja: K. Ośko