Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Lato sprzyja zatruciom pokarmowym, chociaż Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie odnotowuje mniej tego typu zdarzeń niż 10 lat temu.
Najczęściej zatrucia wynikają z niewłaściwego przygotowywania posiłków, nieodpowiedniego przechowywania produktów, stołowania się w przygodnych miejscach oraz brudnych rąk. Przeważają zakażenia salmonellą, campylobacterem oraz norowirusem.
Jak uchronić się przed przykrymi dolegliwościami, na co zwracać uwagę w restauracji i w domu? Mówił o tym w audycji Na zdrowie Janusz Dzisko – Wojewódzki Inspektor Sanitarny. W drugiej części Zdzisław Gudojć – główny instruktor Akademii Aktywności Prozdrowotnej zachęcał do wspólnych ćwiczeń w Parku Jakubowym w Olsztynie.
Audycja Na zdrowie w Radiu Olsztyn w każdą sobotę o 9.15.
Posłuchaj rozmowy Agnieszki Lipczyńskiej
Autor: A. Lipczyńska
Redakcja: K. Ośko