Grillowane brzoskwinie w audycji Jedzenie pod Lupą
Czy jedliście już grillowane brzoskwinie lub nektarynki z serem typu camembert? Koniecznie spróbujcie i wypróbujcie przepis naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi, który jest stałym gościem audycji Jedzenie pod Lupą.
Składniki
– 8 nektarynek lub brzoskwiń
– 1 ser camembert (ok 250 g)
– parę gałązek świeżego tymianku
– oliwa z oliwek
– szczypta soli
– miód płynny
– 1 chałka
Przygotowanie
Nektarynki przekrój na pół i usuń pestkę. Odkrój końcówki owoców tak, by mogły stabilnie stać bez kołysania się i umieść nektarynki w misce. Dodaj parę kropli oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz listki świeżego tymianku.
Przed rozgrzaniem ruszt spryskaj olejem. Grill rozgrzej do 200 stopni – tylko środkowe palniki. Połówki nektarynek wyłóż od strony pestki na ruszcie ułożonym w pozycji stożkowej. Grilluj ok 6-8 minut przy zamkniętym grillu. W międzyczasie pokrój camembert na 16 trójkącików, a chałkę w ukośne kromki. Przekręć nektarynki na drugą stronę, w dziurkach po pestkach umieść camembert, chałkę wyłóż na górny ruszt.
Zapiekaj kolejne 6-8 minut lub do czasu aż ser zmięknie, a chałka będzie chrupiąca (przy zamkniętym grillu). Zgrillowane owoce podawaj na chrupiącej chałce, całość polej odrobiną płynnego miodu.
Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko