Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Grillowane brzoskwinie w audycji Jedzenie pod Lupą

Fot. D. Baryga

Czy jedliście już grillowane brzoskwinie lub nektarynki z serem typu camembert? Koniecznie spróbujcie i wypróbujcie przepis naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi, który jest stałym gościem audycji Jedzenie pod Lupą.

Składniki

– 8 nektarynek lub brzoskwiń
– 1 ser camembert (ok 250 g)
– parę gałązek świeżego tymianku
– oliwa z oliwek
– szczypta soli
– miód płynny
– 1 chałka

Przygotowanie

Nektarynki przekrój na pół i usuń pestkę. Odkrój końcówki owoców tak, by mogły stabilnie stać bez kołysania się i umieść nektarynki w misce. Dodaj parę kropli oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz listki świeżego tymianku.

Przed rozgrzaniem ruszt spryskaj olejem. Grill rozgrzej do 200 stopni – tylko środkowe palniki. Połówki nektarynek wyłóż od strony pestki na ruszcie ułożonym w pozycji stożkowej. Grilluj ok 6-8 minut przy zamkniętym grillu. W międzyczasie pokrój camembert na 16 trójkącików, a chałkę w ukośne kromki. Przekręć nektarynki na drugą stronę, w dziurkach po pestkach umieść camembert, chałkę wyłóż na górny ruszt.

Zapiekaj kolejne 6-8 minut lub do czasu aż ser zmięknie, a chałka będzie chrupiąca (przy zamkniętym grillu). Zgrillowane owoce podawaj na chrupiącej chałce, całość polej odrobiną płynnego miodu.

Autor: I. Malewska
Redakcja: K. Ośko

 

Więcej w przepis, jedzenie pod lupą
Autorski przepis na pierogi z wiśniami w Jedzeniu pod Lupą

Wiśnie - to samo zdrowie! Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają ponad 10 mg witaminy C w 100 gramach. Owoce te stanowią bogactwo witaminy A, B2...

Zamknij
RadioOlsztynTV