Autorski przepis na pierogi z wiśniami w Jedzeniu pod Lupą
Wiśnie – to samo zdrowie! Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają ponad 10 mg witaminy C w 100 gramach. Owoce te stanowią bogactwo witaminy A, B2 oraz potasu, cynku, miedzi i żelaza. Zawierają też cenny błonnik i garbniki, a w 100 gramach wiśni jest zaledwie 50 kcal.
Właśnie mamy sezon na wiśnie, warto więc zrobić z nich nie tylko przetwory, ale także potrawy na obiady. Pomoże nam w tym zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski – oto jego autorski przepis na pierogi.
Pierogi z wiśnią i chilli
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 125 ml wrzątku
- 0,1 ml oleju
- sól
- 250 g wiśni bez pestek
- 50 g miodu lub więcej wedle uznania
- ok. 1 cm papryczka chilli
- śmietana 18%
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę do miski z solą, zalewamy wrzątkiem i olejem, wyrabiamy (początkowo mieszamy łyżką, potem wyrabiamy). Papryczkę chilli wraz z pestkami (ok. 1 cm) kroimy w drobną kostkę,
wiśnie wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy miodu i pokrojoną papryczkę chilli. Po odparowaniu i zagęszczeniu odkładamy do przestygnięcia. Następnie lepimy pierogi i gotujemy po wypłynięciu przez 2 minuty. Podajemy ze śmietaną.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski