„Zdrowe” słodycze
Nie wiem jak Państwu, ale mnie będąc na diecie najbardziej brakuje słodyczy. Za miskę słodkości sprzedałabym bez wahania niczym Ezaw swoje pierworództwo 🙂
Jak sobie radzę z ochotą na słodkie?
Wiadomo, potrzeba jest matką wynalazków. Dlatego w tym odcinku zapraszam na dietetyczne, zdrowe słodycze.
Będą to ciasteczka owsiane.
Składniki
Użyję samych zdrowych produktów:
- 1 szklanki otrębów owsianych
- połowy szklanki mąki gryczanej
- jednego banana, 125 g oleju kokosowego
- banan
- 2 łyżek gorzkiego kakao
- 2 łyżek miodu
- garści orzechów włoskich
- garść żurawiny
- garść wiórków kokosowych
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
Przepis na ciasteczka owsiane
W rondelku rozpuścić 125 gram oleju kokosowego. Dorzucić szklankę otrębów owsianych . Dodać 2 łyżki miodu i na koniec 2 łyżki gorzkiego kakao. Wymieszać. Następnie do miski wsypać pół szklanki mąki gryczanej, pół łyżeczki sody oczyszczonej i dobrze wymieszać. Dodać rozgniecionego banana i po garści: żurawiny, orzechów włoskich lub migdałów i wszystko mieszać.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C na termoobiegu.
Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Formować kuleczki, spłaszczać i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec 20 minut.
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
(bsc)