Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Jury wybrało smaki regionu

Fot. Krzysztof Szafryński

 Na stoiskach ustawionych wokół zamku, producenci prezentowali m.in. tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego, pieczywo, musztardy, zioła, herbaty i miód od lokalnych pszczelarzy.

Festiwal to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

Posłuchaj rozmowy Doroty Grzymskiej z pszczelarzem Józefem Zyskiem

00:00 / 00:00

Województwo warmińsko-mazurskie posiada w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów regionalnej żywności, co podnosi konkurencyjność i naszą atrakcyjność turystyczną. Celem festiwalu jest promowanie tej idei wśród mieszkańców Warmii i Mazur oraz turystów. Dzięki takim spotkaniom producenci nawiązują także biznesowe kontakty.

Podczas imprezy rozstrzygnięto konkurs na „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Puchar marszałka województwa za najlepszą potrawę regionalną zdobyła Agnieszka Wesołowska z Gościńca Ryński Młyn za zupę szczawiową z pokrzywami i skwarkami oraz bliny z maczanką z grzybów wszelakich.

Posłuchaj rozmowy Krzysztofa Kaszubskiego z Agnieszką Wesołowską

00:00 / 00:00

Najlepszym produktem mięsnym okazała się polędwica z rozmarynem przygotowana przez Jarosława Lisa. Mięso peklowane było ponad miesiąc, a przepis na zwycięską polędwicę jest w rodzinie pan Jarosława od kilku pokoleń.

Posłuchaj rozmowy Krzysztofa Kaszubskiego z Jarosławem Lisem

00:00 / 00:00

Dziedzictwo kulinarne dodatkowo daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, a także o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów.

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie. Fot. K. Gnyla

 

Redakcja: K.Piasecka/BSChromy

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w kuchnia, Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla
Rozpoczęto kontrole w sezonowych obiektach gastronomicznych na Warmii i Mazurach

Ze względu na turystyczną atrakcyjność Warmii i Mazur kontrole lokali gastronomicznych trwają praktycznie przez cały rok. Przed długim majowym weekendem, w obiektach sezonowych, nadzór został zwiększony....

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV