Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Region, Regiony
Dziś Światowy Dzień Żywności. „Naszym problemem jest kupowanie w promocji”
Jak wynika z najnowszych danych w Polsce wciąż marnuje się o wiele za dużo żywności. Szacuje się, że w skali kraju to około 5 milionów ton rocznie. Na świecie to 1 miliard 300 milionów ton. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności.
Jak mówi dyrektor Banku Żywności w Olsztynie Anna Archutowska, najczęściej do koszy wyrzucamy: pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.
Naszym głównym problemem jest kupowanie w promocji dwa za jeden. Często nie mamy pomysłu jak wykorzystać drugi produkt. O ile to jest np. ryż, to nie ma problemu, bo nic się z nim nie stanie, to jeśli mamy dwa chleby w cenie jednego, to najczęściej ten drugi chleb, na który nie mamy pomysłu, i nie nauczyliśmy się jak go prawidłowo przechowywać, będzie zmarnowany.
Wśród najczęstszych przyczyn marnowania żywności są: przegapienie terminu przydatności, zbyt duże zakupy i za duże porcje posiłków.
Zdaniem Jolanty Markiewicz, kierującej promocją Banku Żywności w Olsztynie, najbardziej gubią nas zakupy wielopaków w promocyjnej cenie.
Tanie produkty, które często są promowane i kupowane w dużej ilości często nam nie służą. Warto się przyjrzeć, co kupujemy, za ile kupujemy, jakiej jest to jakości i czy rzeczywiście później to wykorzystamy? Zastanowienie się wymaga naszego czasu i zaangażowania, a my wszystko chcemy robić szybko.
Eksperci doradzają robienie zakupów z listą potrzebnych produktów. Podczas licznych zajęć warsztatowych i szkoleń prowadzonych przez Bank Żywności można nauczyć się dobrego planowania posiłków, a tym samym niemarnowania żywności.
Autor: I. Malewska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy