Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Region
Ostatnia odsłona Bitwy Regionów. Koła Gospodyń Wiejskich spotkały się w Kurzętniku
W Kurzętniku była ostatnia odsłona tegorocznej powiatowej rywalizacji Kół Gospodyń Wiejskich. Do Bitwy Regionów tym razem stanęło 17 kół z powiatów nowomiejskiego i działdowskiego.
Wszystkie przygotowały najlepsze – ich zdaniem – potrawy, które miały zdobyć uznanie jury.
My dzisiaj startujemy z nadziewaną kaczką w sosie żurawinowo-jabłkowym. To przepis od mojej teściowej, która dostała od swojej mamy, a ta od swojej mamy. Uważam, że to pyszna, regionalna potrawa, dlatego zdecydowaliśmy się na kaczkę
– mówi Sylwia Domrzalska z KGW w Nielbarku.
Ważne jest to, że odnawiamy naszą tradycję – to, co nasze mamy, babcie gotowały. Zwracamy uwagę na smak, wygląd, pochodzenie dania oraz estetykę podania. Ogólnie na wszystko
– 0pisywał przewodniczący jury konkursu Wiesław Mergalski.
Gospodynie z powiatów nowomiejskiego i działdowskiego w konkursie kulinarnym zaprezentowały ryby, potrawy mięsne, tradycyjne dzyndzałki… nie zabrakło też zup.
Mamy zupę grzybową na dziczyźnie z klopsikami i z kluchami ziemniaczanymi. Przepis mam od dawien dawna od babć. To smaczna zupa. (…) My startujemy z zupą szczawiową. Sekretnym składnikiem jest szczaw, który został zrywany w maju, był pasteryzowany z solą w słoiczkach zrywany z łąki nad Drwęcą w Bratianie.
Wszystkie potrawy oceniało profesjonalne jury. – To konkurs, który ma wzmacniać lokalne tradycje – podkreśla Andrzej Szczapa z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie.
Wszystkie panie mają bardzo wyszukane potrawy. Zamysłem Bitwy Regionów jest przede wszystkim pokazanie tego, co mamy najlepsze, jeśli chodzi o żywność. Przekazywanie tradycji przenoszonych z domów rodzinnych. Potrawy smaczne i zdrowe, które wszyscy pamiętamy.
Zwycięzcy tej edycji konkursu otrzymają tysiąc złotych i przejdą do finału wojewódzkiego, a być może później także do ogólnopolskiego, który planowany jest w grudniu.
Jest to 7. edycja konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie organizuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Autor: A. Skrago
Redakcja: M. Rutynowski