Dyrektor Banku Żywności: Zakupy róbmy z głową
Kupując jedzenie przed świętami pamiętajmy o zachowaniu rozsądku i odpowiednim zaplanowaniu posiłków. W Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności rocznie.
– Najczęściej wyrzucamy pieczywo – mówił w Bliższych Spotkaniach Polskiego Radia Olsztyn Piotr Koprucki, dyrektor Banku Żywności w Olsztynie. Ale na tej liście są też inne produkty, czyli owoce, warzywa, mięso i nabiał. – Nie potrafimy dobrze zaplanować zakupów. Kupujemy pod wpływem chwili i ulegamy promocjom. Niestety, nie wszyscy uważają, że marnowanie żywności jest złe – dodał Piotr Koprucki.
Do Banku Żywności każdy może oddać nieprzetworzone, zapakowane i nieprzeterminowane produkty.
Posłuchaj rozmowy Izabeli Malewskiej i Krzysztofa Kaszubskiego z Piotrem Kopruckim
(kos)