Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Coraz więcej producentów wytwarza żywność wysokiej jakości

Zdjęcie jest ilustracją do tekstu. Fot. Łukasz Węglewski

Żywność wysokiej jakości była tematem dwudniowej konferencji w Lidzbarku Warmińskim. Co roku organizuje ją samorząd województwa dla podmiotów, które zajmują się wytwarzaniem właśnie takiej zdrowej i naturalnej żywności.

Producenci i restauratorzy przechodzą szkolenia, ale też poznają siebie, by nawiązywać współpracę, a nawet korzystać z produktów. To sprawia, że nasz region może się pochwalić wysokiej jakości produktami, jak choćby kwas chlebowy. Przedsiębiorca Jacek Szczepanek zaręcza, że kwas wytwarzany jest metodą tradycyjną, ale z własnym ulepszeniem.

Z znacznej ilości chleba, który jest na rynku, nie da się zrobić kwasu chlebowego. Dzisiejsze piekarnictwo przemysłowe produkuje chleb z miksów, które zawierają masę dodatków chemicznych. Te utrudniają, a nawet uniemożliwiają fermentację mlekową takiego chleba. Można powiedzieć, że zachodzi proces gnicia, a nie fermentacji. Sami zaczęliśmy wypiekać suchary żytnio-jęczmienne po to, by po wysuszeniu i zmieleniu można było z nich uwarzyć kwas

– powiedział.

Nad jakością tej żywności czuwa Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Nadzorujemy, kontrolujemy, ale też edukujemy. Staramy się dotrzeć do nieuczciwych osób, które chcą sprzedawać żywność, która jest utożsamiana z naszym regionem, ale tak naprawdę taką nie jest

– przyznaje dyrektor Ryszard Piórkowski.

Podczas konferencji w Lidzbarku Warmińskim przyjęto ośmiu nowych członków do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia-Mazury. Obecnie jest w niej 60 podmiotów.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska

Kolejni restauratorzy i producenci dołączyli do Dziedzictwa Kulinarnego Warmia – Mazury

Więcej w producenci, zdrowa żywność
Zdrowe nawyki żywieniowe. Posłuchaj audycji Na Zdrowie

Wiosna to dobry czas, żeby wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i te związane z aktywnością. Eksperci podkreślają, że organizm nie lubi rewolucji dlatego, aby zmiany były trwałe...

Zamknij
RadioOlsztynTV