Aktualności, Aplikacja mobilna, Lidzbark Warm., Region, Regiony
Coraz więcej producentów wytwarza żywność wysokiej jakości
Żywność wysokiej jakości była tematem dwudniowej konferencji w Lidzbarku Warmińskim. Co roku organizuje ją samorząd województwa dla podmiotów, które zajmują się wytwarzaniem właśnie takiej zdrowej i naturalnej żywności.
Producenci i restauratorzy przechodzą szkolenia, ale też poznają siebie, by nawiązywać współpracę, a nawet korzystać z produktów. To sprawia, że nasz region może się pochwalić wysokiej jakości produktami, jak choćby kwas chlebowy. Przedsiębiorca Jacek Szczepanek zaręcza, że kwas wytwarzany jest metodą tradycyjną, ale z własnym ulepszeniem.
Z znacznej ilości chleba, który jest na rynku, nie da się zrobić kwasu chlebowego. Dzisiejsze piekarnictwo przemysłowe produkuje chleb z miksów, które zawierają masę dodatków chemicznych. Te utrudniają, a nawet uniemożliwiają fermentację mlekową takiego chleba. Można powiedzieć, że zachodzi proces gnicia, a nie fermentacji. Sami zaczęliśmy wypiekać suchary żytnio-jęczmienne po to, by po wysuszeniu i zmieleniu można było z nich uwarzyć kwas
– powiedział.
Nad jakością tej żywności czuwa Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nadzorujemy, kontrolujemy, ale też edukujemy. Staramy się dotrzeć do nieuczciwych osób, które chcą sprzedawać żywność, która jest utożsamiana z naszym regionem, ale tak naprawdę taką nie jest
– przyznaje dyrektor Ryszard Piórkowski.
Podczas konferencji w Lidzbarku Warmińskim przyjęto ośmiu nowych członków do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia-Mazury. Obecnie jest w niej 60 podmiotów.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska
Kolejni restauratorzy i producenci dołączyli do Dziedzictwa Kulinarnego Warmia – Mazury