Banki Żywności od surowych owoców i warzyw wolą przetwory
Banki Żywności czekają na decyzję ministerstwa rolnictwa, czy możliwe będzie przekazywanie im przetworów zamiast surowych owoców i warzyw.
Tylko do magazynu Banku Żywności w Olsztynie od września trafiło 200 ton jabłek, śliwek, gruszek i marchwi, które rolnicy przekazują w ramach unijnej pomocy dla producentów poszkodowanych przez rosyjskie embargo.
Banki Żywności nie są jednak w stanie zagospodarować tak dużych ilości świeżych owoców i warzyw, dlatego wystąpiły do Ministerstwa Rolnictwa z wnioskiem o umożliwienie przekazywania im przetworów – wyjaśnia prezes Federacji Banków Żywności Marek Borowski. Ministerstwo już raz odmówiło bankom, teraz wniosek został złożony po raz drugi.
Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago
(askr/bsc)
PRZECZYTAJ TAKŻE