Aplikacja mobilna, Bliższe Spotkania
Alergia – choroba cywilizacyjna XXI wieku
Reakcje alergiczne stanowią jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych współczesnego społeczeństwa. Z roku na rok zwiększa się liczba osób cierpiących z powodu alergii. Specjaliści oceniają, że w krajach rozwiniętych na alergie cierpi prawie jedna czwarta dorosłych i ponad jedna trzecia dzieci, natomiast w Polsce takich osób jest około 12 milionów.
Gościem Izabeli Malewskiej w Bliższych Spotkaniach była alergolog dziecięcy Irena Krzynówek.
I. Malewska: Najczęstsze skojarzenia związane z alergią to katar i wysypka.
I. Krzynówek: Takie są pierwsze objawy u pacjentów oraz pierwsze skojarzenia. I słusznie. Wymagają one diagnostyki, potwierdzenia i włączenia leczenia. Jeśli jest ono skuteczne, możemy dalej leczyć.
I. Malewska: Wysypka i katar to jedne z objawów jakie może dać alergia. Pod pojęciem alergii kryje się znacznie więcej, prawda?
I. Krzynówek: Dokładnie. Rodzice najczęściej zgłaszają problem z jednego narządu – nos, skóra, oskrzela. Musimy pamiętać, że organizm człowieka cały czas choruje i podejście musi być holistyczne. Dlatego prosimy o kontrolę u lekarza oraz o niestosowanie wcześniej leków. Wtedy jest potwierdzenie, że rzeczywiście wywiad był pełen.
I. Malewska: Jakie są najczęstsze i najsilniejsze alergeny?
I. Krzynówek: Wszystko zależy od okresu, kiedy objawy występują – przez cały rok lub okresowo. Później trzeba odpowiedzieć na pytanie, które objawy są najsilniejsze. Na pewno część tych alergenów jest o silniejszym działaniu a część daje mniej nasilone objawy. Zawsze dopytujemy czy objawy występują przez cały rok, czy występują tylko okresowo. Często kierujemy się również kalendarzem pyleń.
Posłuchaj rozmowy Izabeli Malewskiej z Ireną Krzynówek.
Kolejnym gościem w Bliższych spotkaniach była dietetyk Barbara Kledyńska.
I. Malewska: Bardzo często po zjedzeniu mamy wysypkę.
B. Kledyńska: Nasze pokarmy są coraz bardziej zanieczyszczone. Teraz jest więcej środków chemicznych i ulepszaczy w produktach. Niestety to ma wpływ szczególnie na małe dzieci. One są mniej odporne od dorosłego i u nich to częściej się objawia.
I. Malewska: Kiedyś dzieci biegały po podwórkach i łąkach. Jak miały czerwone policzki mówiło się: zdrowe dziecko. Dziś zaczynamy się zastanawiać, czy nie jest na nic uczulone.
B. Kledyńska: To prawda. Różowe policzki były kiedyś okazem zdrowia, tak samo było z wagą. Jak dziecko było pulchne, to było zdrowe. Natomiast jeżeli mieliśmy według dzisiejszego spojrzenia prawidłową wagę, to uważano nas za chudych. Często babcie tak na nas patrzyły. Tak samo jest z alergią. Dzisiaj jesteśmy bardziej świadomi i wiemy więcej. Kiedyś tak nie było, nie zwracało się uwagi na to.
I. Malewska: Które z alergenów są najsilniejsze, kiedy mówimy o żywieniu?
B. Kledyńska: Najbardziej zjadliwymi alergenami są białka zwierzęce i roślinne: mleko, jaja, drób, skorupiaki – owoce morza, orzeszki. Bywają też osoby uczulone na wołowinę.
I. Malewska: Jak się objawia alergia pokarmowa?
B. Kledyńska: Jeżeli chodzi o lekkie objawy, to zmiany skórne i duszności. Natomiast już w skrajnych przypadkach puchniemy, mamy zaburzenia pracy serca oraz występuje wysokie ciśnienie.
Posłuchaj rozmowy Izabeli Malewskiej z Barbarą Kledyńską.
Alergia jest to nadmierna, nieprawidłowa reakcja o podłożu immunologicznym organizmu na czynnik normalnie tolerowany przez resztę populacji. Już około 30% naszego społeczeństwa ma problemy z alergią– powiedział kolejny gość Bliższych Spotkań, dr Marek Mikołajczyk.
Posłuchaj rozmowy Izabeli Malewskiej z dr Markiem Mikołajczykiem.
Redakcja: D. Kucharzewska/A. Dybcio