Warsztaty pod okiem mistrza świata w cukiernictwie
Mistrz świata Mieczysław Chojnowski szkolił w Olsztynie przyszłych cukierników.
Spotkanie z Mieczysławem Chojnowskim odbyło się w olsztyńskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych. Warsztaty pod nazwą „Kolorowy świat karmelu” to nagroda, którą w ubiegłym roku wywalczyły dla szkoły dwie uczennice biorące udział w Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie. Anna Zielnik i Martyna Pawlak zdobyły wtedy brązowy medal.
– Dzięki dziewczynom cała szkoła mogła uczyć się od mistrza – cieszy się Jolanta Urbanek, wicedyrektor olsztyńskiego gastronomika.
Mieczysław Chojnowski wyszkolił sześciu Mistrzów Polski. Specjalizuje się w produkcji tortów, dekoracji z karmelu, czekolady i marcepanu.
Jeszcze w tym roku w olsztyńskim gastronomiku odbędzie się kolejne szkolenie z mistrzem.
(dgrzym/bsc)