Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Młodzi kucharze szkolą się i zdobywają nagrody

Fot. Gastronomik Olsztyn

„Od pola przez wiedzę i smak ku lepszej przyszłości” – pod takim hasłem uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie przez cztery tygodnie uczestniczyli w warsztatach. Zajęcia promowały lokalnych producentów i ich surowce.

Jak powiedziała dyrektorka szkoły Wioletta Rutkowska,  każde spotkanie pokazywało uczniom zupełnie inne aspekty gastronomi.

Na pierwszym warsztacie były robione ciasta, następnie potrawy z ryb, kolejny temat to wędliny i mięsa. Odrębnym tematem były potrawy z wykorzystaniem serów kozich. Młodzież była zachwycona (…)

– dodała.

Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie Południowa Warmia.

Tymczasem ciastka na palcu kręcone zapewniły Aleksandrze Wiśniewskiej z Olsztyna najwyższą nagrodę Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego na Targach Poznańskich „Smaki Regionu”. Aleksandra Wiśniewska jest uczennicą klasy 4Tb w Zespole Szkół‚ Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie. Jak mówiła, w rodzinie miłość do gotowania przekazywana była z pokolenia na pokolenie.

Babcia zawsze się śmiała jak ktoś zapytał jak robimy ciastka na palcu kręcone. Mówiła, że  ciasto parzone kręciła na palcu i wkładała do tłuszczu (…) Nie jest to jednak prawdziwa informacja. Używamy to tego worka cukierniczego. Mam trzy, jak nie cztery, segregatory takich przepisów. Receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie. Dostałam je od babci. Ona dostała je od swojej mamy, a ta tworzyła je razem ze swoją mamą

– powiedziała

Nastolatka już teraz myśli o kolejnych konkursach, na których chciałaby zaprezentować ciasto z owocami, także z przepisu swojej babci.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Fot. Gastronomik Olsztyn

Fot. Gastronomik Olsztyn

Fot. Gastronomik Olsztyn

Autor: I. Malewska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

 

 

 

Więcej w jedzenie, Olsztyn, nagroda, konkurs, targi, gastronomik, warsztaty, kuchnia, szkolenie, gotowanie, ciasto
Powojenny Olsztyn okiem Mieczysława Jesionowskiego

Mieczysław Jesionowski jest jednym z pierwszych fotografów powojennego Olsztyna. Czujne oko i refleks młodego chłopaka spod Warszawy sprawiły, że dziś obrazy Olsztyna sprzed prawie 80 lat...

Zamknij
RadioOlsztynTV