W Gołdapi wybrano mistrzów świata w robieniu i jedzeniu kartaczy
Mięso wieprzowe, wołowo-drobiowe, a nawet gęsina. Ziemniaki surowe lub wymieszane z gotowanymi. Przepisów na kartacze jest dużo, ale najsmaczniejsze są w Gołdapi.
W kategorii lokali gastronomicznych wystartowało sześć podmiotów, a mistrzem świata w robieniu kartaczy została gołdapska restauracja Matrioszka. Najlepsze kartacze domowe zrobiła Anna Urynowicz, która pobiła tym samym osiem innych osób startujących w konkursie.
Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo Gołdap 2023 odbył się po raz 24. Kartaczami można było raczyć się do woli. Chętni spróbowali swoich sił w Mistrzostwach Świata w Jedzeniu Kartaczy.
W jedzeniu kartaczy na czas w kategorii dzieci najszybszy był Dawid Karaszewski, który zjadł 1 kartacza w 35 sekund, wśród kobiet najszybciej, bo w 25 sekund, zrobiła to Teresa Perżyło. Mężczyźni musieli zjeść dwa kartacze i najszybciej, bo w czasie 1 minuta i 1 sekunda zrobił to Bartosz Pasternak.
Na Regionalnym Festiwalu Pogranicza Kartaczewo były też regionalne stoiska z rękodziełem i tradycyjnymi produktami żywnościowymi oraz atrakcje dla dzieci i wiele wydarzeń towarzyszących. Imprezie patronowało Radio Olsztyn.
Posłuchaj relacji Małgorzaty Zbrożek
Autor: W. Chromy/M. Zbrożek
Redakcja: K. Ośko/B. Świerkowska-Chromy