Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Jedzenie pod lupą
W Jedzeniu pod Lupą przepis na szybkie i pyszne ciasto
Herbatniki lubią nie tylko dzieci, ale także gospodynie domowe, które dzięki nim „pieką” szybkie ciasta. Oto jedno z nich według przepisu naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi.
Ciasto kajmakowe
Składniki
- 300 g herbatników
- 280 g masy kajmakowej
- 270 g zimnego serka mascarpone
- 270 g zimnej śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
Polewa
- 80 g czekolady gorzkiej
- 50 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki masła
Wykonanie
Masę kajmakową rozetrzyj za pomocą trzepaczki na jednolitą masę. Mascarpone i śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią na sztywną masę. Na dnie blaszki ułóż pierwszą warstwę maślanych herbatników, które posmaruj 1/3 masy kajmakowej i 1/3 masy śmietankowej, pilnując, by się nie zmieszały. Dokładnie tak samo postępuj z druga i trzecią warstwą. Rozpuść w kąpieli wodnej składniki na polewę i posmaruj wierzchnią warstwę. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Posłuchaj Jedzenia pod Lupą
Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy