Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

W Radiu od Kuchni pod nóż tym razem szły botwina i ryby

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Botwina w roli głównej! W środowej audycji Radio od Kuchni sprawdzaliśmy czy lepiej wypada na zimno czy na ciepło. Jak zwykle nie zabrakło lokalnych produktów oraz znamienitych gości.

Za kuchennym blatem razem z Wiolą Zalewską i Maćkiem Maciejewskim stanęła Adrianna Trzepiota, pisarka pochodząca ze Szczytna, autorka „Zwilczonej”, „Amuletu Jaśminy”, czy „Zimowej Jutrzenki”. W swej twórczości Ada porusza zagadnienia związane z poszukiwaniem własnej tożsamości, pięknem natury oraz magią i niesamowitością, kryjącą się w zwyczajnej codzienności. Gościliśmy także Jerzego Skorupskiego z Agnieszką Ćwirko z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku.

Pośród głównych produktów w kuchni pojawiła się wspomniana botwina. Pierwszą potrawą był chłodnik z botwiny z chilli. Do jego przygotowania wykorzystaliśmy gęsty jogurt naturalny, kefir i maślankę. W produkty najwyższej jakości zaopatrzył nas prezes Oleckiej Spółdzielni Mleczarskiej – Jerzy Skorupski, który przy okazji zdradził kilka ciekawostek na temat przetworów mlecznych.

Kolejnym daniem, jakie przygotowaliśmy było pęczakotto z botwiny i koziego sera. Następnie zabraliśmy się za płoć z kaparami i puree selerowo-ziemniaczanym.

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

CHŁODNIK Z BOTWINKI Z CHILLI

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki średniej wielkości
  • 2 jaja
  • 200 ml wody
  • pół pęczka koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, miód
  • 1 cm papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 ogórki
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 500 g kefiru
  • 500 g maślanki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Botwinkę poszatkuj. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na jarzynowej tarce. Posiekaj koperek i szczypiorek, rozetrzyj czosnek, ugotuj jaja.
Do garnka wlej 200 ml wody, dodaj posiekaną botwinkę, 1 łyżeczkę soli i miodu – najlepiej lipowego Kiedy woda się zagotuje, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu ok. 3 minut. Po tym czasie podgotowaną botwinkę przełóż do dużej miski i odstaw do wystudzenia. Ogórki posyp 1/2 łyżeczki soli, odstaw na 10 minut, aż zmiękną i puszczą wodę. Do ostudzonej botwinki dodaj jogurt, maślankę i kefir i roztarty czosnek.
Następnie dodaj resztę składników: ogórek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem – najlepiej z jabłek.
Dobrze jest dać czas chłodnikowi na tzw. przegryzienie. Najlepszy jest na drugi dzień.
Podawać z ugotowanym jajem.

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

PĘCZAKOTTO Z BOTWINY I KOZIEGO SERA

Składniki:

  • pół szklanki pęczaku
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki białego wina
  • ok. 350 ml bulionu warzywnego (marchew, seler, por, pietruszka – po jednej sztuce)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • ok 200 g sera koziego pleśniowego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i botwinę pokrój w drobną kosteczkę, odłóż całe liście botwiny.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Do cebuli wsyp kaszę i smaż 3 minuty, mieszając drewnianą łyżką.
Bulion trzymaj na ogniu, by cały czas był gorący. Do pęczaku wlej wino, a gdy odparuje, dodaj chochlą 1/4 objętości bulionu, mieszając go co jakiś czas. Gdy płyn odparuje, dodaj kolejną część bulionu do czasu, aż kasza będzie ugotowana pół twarda – czyli lekko twardawa w środku, ale miękka z wierzchu.
Pod koniec gotowania do kaszy dodaj botwinę, posiekaną natkę pietruszki i orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Pęczakotto powinno być gęste, ale nie lejące. Podaj z pokrojonym w kostkę serem na liściach botwiny.

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

PŁOĆ Z KAPARAMI I PUREE SELEROWO-ZIEMNIACZANYM

Składniki:

  • 100 g kaparów w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 2 świeże płocie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 seler
  • 100 g sera welskiego
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
  • 20 ml śmietany 30%
  • 20 g masła i 30 g do selera
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Płocie umyj, oczyść, rozetnij poprzecznie i usuń wnętrzności. Zostaw łeb i ogon.
Wykonaj nacięcia ukośne na całej rybie w odstępach po 1,5 cm z każdej strony. Następnie wnętrze ryby natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Smaż na patelni na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju z obu stron – do miękkości ryby. Gotową ściągnij z ognia i wyłóż na talerz.

Ziemniaki obierz ze skóry, umyj, ugotuj. Czosnek obierz ze skóry, pokrój drobno i zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodaj osączone z zalewy oraz pokrojone drobno kapary i smaż przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone dodaj do ryby. Seler obierz ze skóry, zalej lekko osoloną wodą, gotuj do miękkości. Dodaj do tego szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu, podsmaż z masłem na patelni i wymieszaj z ziemniakami. Na pure ułóż ryby, posyp drobno posiekaną nacią pietruszki.

Fot. A. Chmielewska

Fot. A. Chmielewska

Wiola Zalewska. Fot. A. Chmielewska

Adrianna Trzepiota Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

Radio od Kuchni. Fot. A. Chmielewska

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa: Na co skarżą się mieszkańcy Elbląga?

Głośne zachowanie młodzieży, picie alkoholu, wysypiska śmieci i odwieczne problemy z kierowcami, którzy jeżdżą za szybko i parkują gdzie chcą. Takie zgłoszenia na Krajowej Mapie Zagrożeń...

Zamknij
RadioOlsztynTV