W Radiu od kuchni gościły dziś jagody
Kolejny odcinek Radia od kuchni i kolejne pyszne dania. Za przygotowanie potraw wyjątkowo odpowiedzialny był kucharz Dariusz Baryga, a niezawodną pomocą nasza radiowa koleżanka Dorota Grzymska.
W trzeci czwartek lipca kucharz Dariusz i redaktor Dorota zwrócili uwagę na owoce leśne, a dokładnie jagody. To one były tematem przewodnim kolejnego odcinka Radia od kuchni.
Pierogi leniwe z sosem z jagód
Składniki:
- garść jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 250 g twarogu
- miód 50g
Przygotowanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki: twaróg, mąkę, żółtko, cukier puder i odrobinę soli. Mieszamy wszystko dokładnie i zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i nadajemy mu owalny kształt. Uformowane ciasto przyciskamy nożem i zaczynamy je ukośnie kroić na małą kostkę. Leniwe gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 minut.
Rozgniatamy jagody, dodajemy łyżkę miodu i kwaśną śmietaną. Leniwe polewamy przygotowanym sosem.
Zupa nic – zupa coś z jagodami
Składniki:
- 600 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 60 g cukru pudru
- 3 g mielonego cynamonu
- 150 g jagód
Przygotowanie:
Jajka myjemy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z 40 g cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich cynamon i delikatnie wymieszać. Mleko zagotowujemy z laską wanilii lub cukrem waniliowym. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę waniliową i przy pomocy łyżki nabieramy porcje ubitej piany z białek. Kluski z piany z białek układamy na wrzącym mleku. Po chwili delikatne chmurki piany obracamy na drugą stronę, a następnie wyjmujemy i układamy na talerzu. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na jasną masę i wlewamy do mleka zdjętego z ognia. Podczas wlewania żółtek mleko cały czas mieszamy trzepaczką. Gdy zupa nic delikatnie zgęstnieje, zalewamy nią pianki z ubitej piany na talerzach. Całość obsypujemy świeżymi jagodami (można je delikatnie rozgnieść).
Sałatka z arbuza z jagodami
Składniki:
- 1 arbuz
- 250 g fety
- 150 g jagód
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- sok z cytryny i limonki
- mięta
Przygotowanie:
Dzielimy arbuza – odkrawamy jego skórkę zostawiając tylko czerwony miąższ. Kawałki arbuza kroimy w kostkę nie większą niż na jeden kęs. Tak samo kroimy fetę. Miętę lekko siekamy nożem i układamy na sałatce. Obsypujemy świeżymi jagodami i skrapiamy oliwą. Podajemy chłodną sałatkę z lodówki.
Knedle z jagodami
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 150 g śmietany 18%
- 150 g jagód
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez praskę, dodajemy jajko oraz mąkę. Wyrabiamy całość rękoma na gładką masę. Stolnicę oprószamy mąką. Z masy ziemniaczanej odrywamy kolejne kawałki i robimy kulki wielkości 3-4 cm. W garnku gotujemy wodę, gotujemy knedle przez ok. 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane śmietaną, posypane cukrem oraz jagodami.
Zdjęcia: A. Chmielewska/K. Gnyla