Aktualności, Aplikacja mobilna, Nidzica
Używają dawnych przepisów i lokalnych produktów. Kolejne firmy z regionu dołączyły do sieci dziedzictwa kulinarnego
Pięć kolejnych firm z Warmii i Mazur znalazło się w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Do produkcji żywności firmy te używają naturalnych, lokalnych produktów.
Województwo warmińsko-mazurskie należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2005 roku. To jedna z największych sieci w Europie i w Polsce, należy do niej 133 członków.
Do sieci kulinarnej dołączyły: Mleczarnia Rzemieślnicza Roguska Struga, Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska, Gospodarstwo Rolne Monika Płecha, Rolniczy Handel Detaliczny Swojska Baba i Wytwórnia Miodów Pitnych Almes w Nidzicy.
Wszyscy do produkcji żywności używają naturalnych, lokalnych produktów i często korzystają z tradycyjnych przepisów. Przedsiębiorcy otrzymują wsparcie i zachętę do kontynuowania regionalnych i lokalnych tradycji kulinarnych.
Decyzja o poszerzeniu sieci zapadła na korespondencyjnym posiedzeniu zespołu opiniodawczo-doradczego.
Działania sieci kulinarnej z jednej strony stanowią element ochrony dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, dzięki czemu rynek regionalny może oferować produkty o recepturach wypracowanych według zasady „od pola do stołu”, z drugiej – wpływają na wzrost potencjału gospodarczego regionu i konkurencyjności sektora usług turystycznych
– wyjaśnił w komunikacie marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za PAP