Tarta z grzybami
Zdjęcie obok zawiera kwintesencję Warmii i Mazur – jezioro, pomost i grzyby. W tym roku znienawidzona przez rolników susza stała się błogosławieństwem dla grzybiarzy. Największe „gapy” nie wychodziły z lasu bez kosza prawdziwków. Dosłownie można było się potykać o nie. Toteż w wielu domach w spiżarniach kłębią się marynaty i aromatyczny susz, a zamrażarki pękają w szwach od świeżo zmrożonych grzybów. Na zimę jak znalazł. Można wyciągnąć woreczek i zrobić na obiad np. pyszną tartę grzybową. Po przepis na to proste i nieziemsko pyszne danie udałam się do znanej Państwu z MasterChefa i z naszej Jadłostacji – Sylwii Malinowskiej. I jak zwykle nie zawiodłam się…. mniam!
Składniki:
Na tartę: (tortownica o średnicy ok. 24 cm) 300 g mąki, 150 g masła, 80 ml lodowatej wody i garść suszonych grzybów.
Na farsz grzybowy: ok. 1 kg grzybów, 2 cebule, kubek śmietany 30%, 2 jajka, sól, pieprz, tymianek, trochę oleju rzepakowego, parmezan.
Masło zmieszać z mąką, dodać cienko pokrojonych suszonych grzybów, zalać wodą i szybko zagnieść – wsadzić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i ugnieść w tortownicy (nie zaszkodzi wlać wcześniej do tortownicy parę kropel oleju), pamiętając o brzegach – 2-3 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do środka obciążenie, by w trakcie pieczenia tarta się nie wybrzuszyła. Przykryć papierem pergaminowym i wsypać w środek np.surową fasolę z ryżem. Piec w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez ok.15-20 min. Grzyby (obgotowane) przesmażyć z cebulką, posolić, popieprzyć i dodać świeżego tymianku. Wymieszać śmietanę z jakami i parmezanem, posolić, popieprzyć i dolać do grzybów. Tartę wyjąć z piekarnika, usunąć nasz „balast” i wlać farsz grzybowy. Chwilę podpiec, by farsz zgęstniał, ułożyć na wierzch kilka pięknych przekrojonych wzdłuż borowików, posypać parmezanem i podlać kilkoma kroplami oliwy. Ponownie wsadzić do piekarnika i piec jeszcze ok. pół godziny. Po tym czasie należy zgasić piekarnik i odczekać jeszcze ok. 15 min. Dopiero po tym czasie wyjąć.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: