Aktualności, Aplikacja mobilna, Jedzenie pod lupą
Syrniczki w audycji Jedzenie pod Lupą
Jak co sobotę w kąciku kulinarnym audycji Jedzenie pod lupą zaprezentowaliśmy propozycję jednego z naszych radiowych kucharzy. Tym razem Dariusz Baryga wyczarował znakomite a przy tym tradycyjne danie.
Kresowe syrniczki z owocami i musem różanym
Składniki na 4-5 porcji
- 750 g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 średnie jajka
- 4 czubate łyżki mąki
- szczypta soli
- 200 g śliwek
- 200 ml wody brzozowej
- 50 ml wody różanej
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Twaróg przeciśnij przez praskę i dokładnie połącz z jajkami (możesz rozgnieść widelcem), następnie dodaj cukier, miód i mąkę (przesiej przez sitko) i ponownie wymieszaj. Odstaw na parę minut. Z gotowej masy uformuj placuszki o średnicy około 5 cm i obtocz je w mące. Syrniczki smaż na patelni z olejem na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Śliwki pokrój na cząstki, następnie przełóż do rondelka i zalej wodą brzozową. Gotuj przez 5 minut, aż owoce zmiękną, ale się nie rozgotują. Gotowe śliwki przełóż do innego naczynia, ale tak, aby woda brzozowa z sokiem śliwkowym została w rondelku.
Rondelek z sokiem śliwkowym postaw ponownie na gazie. Dolej wodę różaną i podgrzej, ale nie dopuść, by płyn się zagotował. Dodaj masło i wymieszaj do uzyskania klarowanego różowego płynu.
Następnie dołóż ok. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i energicznie mieszaj, cały czas trzymając płyn na gazie do momentu, aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję musu.
Różany mus wylej na głęboki talerz, następnie ułóż na nim syrniczki. Na wierzch wyłóż gotowane w wodzie brzozowej śliwki i posyp pokruszonym twarogiem.
Posłuchaj audycji Jedzenie pod Lupą
Autor: D. Grzymska / D. Baryga
Redakcja: K. Ośko