Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 12 °C pogoda dziś
JUTRO: 15 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Syrniczki w audycji Jedzenie pod Lupą

fot. P. Getka

Jak co sobotę w kąciku kulinarnym audycji Jedzenie pod lupą zaprezentowaliśmy propozycję jednego z naszych radiowych kucharzy. Tym razem Dariusz Baryga wyczarował znakomite a przy tym tradycyjne danie.

Kresowe syrniczki z owocami i musem różanym 

Składniki na 4-5 porcji

  • 750 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 średnie jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 200 g śliwek
  • 200 ml wody brzozowej
  • 50 ml wody różanej
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Twaróg przeciśnij przez praskę i dokładnie połącz z jajkami (możesz rozgnieść widelcem), następnie dodaj cukier, miód i mąkę (przesiej przez sitko) i ponownie wymieszaj. Odstaw na parę minut. Z gotowej masy uformuj placuszki o średnicy około 5 cm i obtocz je w mące. Syrniczki smaż na patelni z olejem na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Śliwki pokrój na cząstki, następnie przełóż do rondelka i zalej wodą brzozową. Gotuj przez 5 minut, aż owoce zmiękną, ale się nie rozgotują. Gotowe śliwki przełóż do innego naczynia, ale tak, aby woda brzozowa z sokiem śliwkowym została w rondelku.

Rondelek z sokiem śliwkowym postaw ponownie na gazie. Dolej wodę różaną i podgrzej, ale nie dopuść, by płyn się zagotował. Dodaj masło i wymieszaj do uzyskania klarowanego różowego płynu.

Następnie dołóż ok. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i energicznie mieszaj, cały czas trzymając płyn na gazie do momentu, aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję musu.

Różany mus wylej na głęboki talerz, następnie ułóż na nim syrniczki. Na wierzch wyłóż gotowane w wodzie brzozowej śliwki i posyp pokruszonym twarogiem.

Posłuchaj audycji Jedzenie pod Lupą

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska / D. Baryga
Redakcja: K. Ośko

Więcej w jedzenie pod lupą
Zdrowy energetyk w audycji Jedzenie pod Lupą

Czy tzw. energetyk może być zdrowy? W audycji Jedzenie pod Lupą nasz zaprzyjaźniony kucharz Dariusz Baryga przedstawił przepis na kreatywny napój energetyczny. Składniki: 2 pomarańcze – obrane...

Zamknij
RadioOlsztynTV