Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Smakowity festiwal w olsztyńskim Kortowie. Miłośnicy serowarstwa wybierają najlepsze sery i twarogi
W Olsztynie po raz 6. odbywa się Ogólnopolskie Święto Sera. Festiwal Serów i Twarogów zorganizowano w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym UWM.
Impreza jest niecodzienną okazją skosztowania najróżniejszych gatunków serów i twarogów o najwyższej jakości wytwarzanych przez krajowych producentów, lokalnych przedsiębiorców oraz producentów francuskich. Szacuje się, że w Polsce ser wytwarza się co najmniej od 2,5 tysiąca lat.
W programie dwudniowej imprezy są m.in. konkurs konsumentów na serowego i twarogowego króla, pokazy kulinarne „Ser na Okrągło” oraz „Ser w kuchni i gastronomii”. Na najmłodszych czeka „Uliczka seromaniaków”. Będzie też laboratorium mleczarskie, a w nim odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczne i spotkanie z autorytetami serowarstwa.
– Można też skorzystać z porad ekspertów – zachęca profesor Jarosław Kowalik z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Bank Żywności prowadzi w tym czasie akcję edukacyjną „Nie marnuję żywności”. Są też prelekcje z niespodziankami pod hasłem „Dlaczego kocham ser, twarogi, mleko…”. W niedzielę po południu odbędzie się podsumowanie konkursu konsumentów i ogłoszenie wyników.
Festiwali Serów towarzyszyło studio wyjazdowe Radia Olsztyn. Gospodyniami Bliższych spotkań były Dorota Grzymska i Izabela Malewska.
Szczegółowy program VI Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
- Oficjalne otwarcie Ogólnopolskiego Święta Sera – sobota, 15 września, ok. godz. 11.00
- Degustacja serów, twarogów i wyrobów regionalnych – namiot wystawienniczy oraz stoiska na placu przy Centrum Kongresowo-Szkoleniowym UWM w Olsztynie – non stop
- Serowy i twarogowy król – dwudniowy konkurs konsumentów – namiot wystawienniczy oraz stoiska na placu przy Centrum Kongresowo-Szkoleniowym UWM w Olsztynie – non stop
- Ser na okrągło – pokaz kulinarny, z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez wystawców
- Ser w kuchni i gastronomii – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur SZGPR LAZUR w Nowych Skalmierzycach – stoisko SZGPR LAZUR – non stop
- Laboratorium sera i twarogu – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa – namiot wystawienniczy – non stop
- Uliczka seromaniaków – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier – hall Centrum Kongresowo-Szkoleniowym UWM w Olsztynie, non-stop
- Poranna klasyka: ser, masło i chleb – degustacja zorganizowana przez studentów – członków Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ UWM w Olsztynie, – plac przed Centrum Kongresowo-Szkoleniowym UWM, niedziela, 16 września, godz. 10.30 – 11.30
- Ogłoszenie wyników konkursu na Serowego i Twarogowego Króla i wręczenie statuetek na hit twarogowy i hit serowy – niedziela, 16 września, godz. 16.00