Rozbój na zapiekance z bakłażanów
W minionym roku doszło w Olsztynie do kilku rozbojów. Sprawczyniami okazał się gang kobiet, zwanych „LOLE Rozbójniczki„. Pełne zapału i zwariowanych pomysłów postanowiły działać w tzw. przestrzeni społecznej.
Dziewczyny rozbrajają swe ofiary wdziękiem, uśmiechem i kreatywnością. Mówią o sobie, że są feministkami, wrażliwymi na los ludzi i zwierząt. W lecie na przykład zorganizowały akcję: „Podaj uśmiech, czyli smile domino”. Miło było patrzeć (bo byłam tego świadkiem) jak po chwili obcy ludzie prawili sobie komplementy i uśmiechali się do siebie. Na dowód, że nie zmyślam, zamieszczam link, pod którym można przeczytać i obejrzeć relację z tej akcji http://ro.com.pl/lole-rozsiewaly-usmiech-w-olsztynie/01206788. A rozbojów było jeszcze całe mnóstwo, więc pewnie wielu olsztynian LOLE Rozbójniczki zna :).
Ciekawa byłam czy Dziewczyny potrafią równie dobrze gotować. Skoro namieszały w mieście, to może i namieszają w garach. Ledwo pomyślałam, a już padłam ich ofiarą i jestem kulinarnie zniewolona! 🙂
Potrawę przygotowały trzy przedstawicielki gangu: Ania Góralska, Agnieszka Kacprzyk i Marta Malinowska. Towarzyszyła im córeczka Marty – Lenka, kandydatka na LOLĘ Rozbójniczkę :).
LOLE, jak na współczesne i nowoczesne Rozbójniczki przystało przygotowały potrawę wegetariańską – zapiekankę z bakłażanów z sosami: kaszowym i pomidorowym. A do tego sałatkę z rukoli.
Składniki na zapiekankę: bakłażany, kasza jaglana, pomidory (mogą być z puszki), cebula, czosnek, masło klarowane, olej kokosowy, ser, mleko, brązowy cukier, cynamon, chilli, sól, pieprz, bazylia.
Składniki na sałatkę: rukola, winogrona, ser pleśniowy typu brie, miód, ocet balsamiczny, olej, sól, pieprz i trochę czosnku.
Zapiekanka: bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Zasolić, by puściły wodę i pozbyły się goryczki. Smażyć na patelni na klarowanym maśle i oleju kokosowym. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Kaszę jaglaną uprażyć na czystej patelni, wypłukać min. 3 razy i ugotować w wodzie z odrobiną mleka. Zmiksować na sos ze szklanką mleka, osolić, popieprzyć i dodać chilli. Pokroić cebulkę i zeszklić na patelni, dodać czosnku, wrzucić pomidory i przyprawić solą, brązowym cukrem, odrobiną cynamonu i chilli. Układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i przystroić listkami bazylii. Piec przez 15 min. w piekarniku, rozgrzanym do 200 st. C.
Sałatka: do rukoli dodać pokrojony ser pleśniowy i winogrona. Zalać sosem, na który składa się: miód, ocet balsamiczny, olej, sól, pieprz i ewentualnie trochę czosnku.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: