Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 20 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rozbój na zapiekance z bakłażanów

W minionym roku doszło w Olsztynie do kilku rozbojów. Sprawczyniami okazał się gang kobiet, zwanych „LOLE Rozbójniczki„. Pełne zapału i zwariowanych pomysłów postanowiły działać w tzw. przestrzeni społecznej.

Dziewczyny rozbrajają swe ofiary wdziękiem, uśmiechem i kreatywnością. Mówią o sobie, że są feministkami, wrażliwymi na los ludzi i zwierząt. W lecie na przykład zorganizowały akcję: „Podaj uśmiech, czyli smile domino”. Miło było patrzeć (bo byłam tego świadkiem) jak po chwili obcy ludzie prawili sobie komplementy i uśmiechali się do siebie. Na dowód, że nie zmyślam, zamieszczam link, pod którym można przeczytać  i obejrzeć relację z tej akcji http://ro.com.pl/lole-rozsiewaly-usmiech-w-olsztynie/01206788. A rozbojów było jeszcze całe mnóstwo, więc pewnie wielu olsztynian LOLE Rozbójniczki zna :).

Ciekawa byłam czy Dziewczyny potrafią równie dobrze gotować. Skoro namieszały w mieście, to może i namieszają w garach. Ledwo pomyślałam, a już padłam ich ofiarą i jestem kulinarnie zniewolona! 🙂

Potrawę przygotowały trzy przedstawicielki gangu: Ania Góralska, Agnieszka Kacprzyk i Marta Malinowska. Towarzyszyła im córeczka Marty – Lenka, kandydatka na LOLĘ Rozbójniczkę :).

LOLE, jak na współczesne i nowoczesne Rozbójniczki przystało przygotowały potrawę wegetariańską – zapiekankę z bakłażanów z sosami: kaszowym i pomidorowym. A do tego sałatkę z rukoli.

Składniki na zapiekankę: bakłażany, kasza jaglana, pomidory (mogą być z puszki), cebula, czosnek, masło klarowane, olej kokosowy, ser, mleko, brązowy cukier, cynamon, chilli, sól, pieprz, bazylia.

Składniki na sałatkę: rukola, winogrona, ser pleśniowy typu brie, miód, ocet balsamiczny, olej, sól, pieprz i trochę czosnku.

Zapiekanka: bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Zasolić, by puściły wodę i pozbyły się goryczki. Smażyć na patelni na klarowanym maśle i oleju kokosowym. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Kaszę jaglaną uprażyć na czystej patelni, wypłukać min. 3 razy i ugotować w wodzie z odrobiną mleka. Zmiksować na sos ze szklanką mleka, osolić, popieprzyć i dodać chilli. Pokroić cebulkę i zeszklić na patelni, dodać czosnku, wrzucić pomidory i przyprawić solą, brązowym cukrem, odrobiną cynamonu i chilli. Układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i  przystroić listkami bazylii. Piec przez 15 min. w piekarniku, rozgrzanym do 200 st. C.

Sałatka: do rukoli dodać pokrojony ser pleśniowy i winogrona. Zalać sosem, na który składa się: miód, ocet balsamiczny, olej, sól, pieprz i ewentualnie trochę czosnku.

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00
Więcej w sałata, kasza jaglana, Lole Rozbójniczki, Zapiekanka z bakłażanów, bakłażany, pomidory, sos pomidorowy, chilli, rukola, winogrona
Lole rozsiewały uśmiech w Olsztynie

Lole Rozbójniczki opanowały olsztyńskie Stare Miasto. Prawiły przechodniom komplementy i rozdawały uśmiechy. Każdy obdarowany musiał przekazać serdeczności kolejnej osobie. Lole Rozbójniczki to grupa kobiet, które jak...

Zamknij
RadioOlsztynTV