Olsztyn, Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE
Z kontenera na talerz. Olsztyn testuje nowoczesne uprawy

Fot. P. Getka
Po dziesięciu tygodniach zebrano pierwszy plon z kontenera hydroponicznego. Uprawiana w nim sałata, trafiła do pierwszych konsumentów.
Specjalny kontener do uprawy roślin, sprowadzony z Korei Południowej, stanął przy magazynie Banku Żywności w Olsztynie kilkanaście tygodni temu. Metoda hydroponiki to rozwiązanie przydatne szczególnie teraz, kiedy jest coraz mniej powierzchni do upraw.
Uprawa w kontenerze znacząco różni się po tradycyjnej. W pierwszym etapie nasiona umieszczane są na gąbce, gdzie po kilku dniach puszczają pędy i pojawiają się pierwsze listki. W tym momencie jest to czas, żeby przenieść je do kolejnego pojemnika, gdzie podczas kolejnych dwóch tygodni roślina rośnie na tyle duża, aby można było ją przesadzić w przygotowane do tego tacki. Tam odbywa się ostatni proces uprawy. Z efektu, jaki uzyskano, zadowolony jest Adrian Piotrowicz z Banku Żywności w Olsztynie.
Trwało to około 10 tygodni. Zmieściliśmy się w okresie przewidzianym dla tego typu roślin. Borykaliśmy się z przygodami, bo jest to pilotażowy wysiew. Były pewne wyzwania po drodze, dlatego zbieramy tę sałatę dziś, a nie dwa-trzy tygodnie wcześniej
– wyjaśnił.
Jolanta Markiewicz, dyrektorka działu do spraw współpracy i pomocy żywnościowej Banku Żywności w Olsztynie mówiła na antenie Radia Olsztyn, że kontener hydroponiczny to program pilotażowy, który łączy naukę z pomaganiem potrzebującym.
Jest on dla nas eksperymentem, w którym możemy łączyć naukę, nasze działania, ideę zrównoważonego rozwoju, w myśl rozwoju pewnej infrastruktury, która pomaga w nietypowych warunkach uprawiać różne warzywa. Dziś mówimy o sałacie, bo ta nam pięknie w kontenerze urosła
– zaznaczyła.
Z pierwszych plonów skorzystają podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy „Dworek” w Olsztynie. Anna Cymler-Lewandowska, dyrektorka placówki ma nadzieję, że również inne pyszne warzywa z kontenera trafią w przyszłości do podopiecznych.
Warzywa są dla nas bardzo ważną wartością. Dla nas to wszystko, co pozwala naszym uczestnikom zaoszczędzić środki finansowe, którymi dysponują, ale również urozmaicić ich dietę
– podkreśliła.
Projekt kontenera wsparł koreański Instytut Badawczy do spraw Innowacji Społeczno-Ekonomicznych. Zainteresowani analizą kontenerowych upraw są także pracownicy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Posłuchaj wypowiedzi

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka

Fot. P. Getka
Autor: P. Świniarski/Ł. Sadlak
Koreański kontener w Olsztynie. Testują nowatorski system uprawy roślin