Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Rekordowa dotacja i ambitne plany Banku Żywności w Olsztynie

Fot. P. Getka

Pół miliona dolarów – dotacja tej wysokości, którą zdobył Bank Żywności w Olsztynie, ma pomóc w rozwinięciu systemu pomocy w regionie. Jakie plany ma organizacja?

Bank planuje dzięki wsparciu z Fundacji Citi dwukrotnie zwiększyć ilość jedzenia, które pozyskiwane jest m.in. od sklepów, a później przekazywane potrzebującym. Jak to osiągnąć – o tym Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Zatrudnimy dodatkową osobę – takiego typowego handlowca do pozyskiwania żywności. Ta osoba będzie miała postawione konkretne cele. W tej chwili Bank Żywności pozyskuje ok. tysiąca ton żywności na rynkach zewnętrznych, to chcielibyśmy przez najbliższe 3 lata zwiększyć to do 2 tysięcy ton. Jest masa firm, które jeszcze nie współpracuje z Bankiem Żywności i zastanawiają się, co z żywnością zrobić

– powiedział.

Więcej możliwości pozyskiwania jedzenia na cele pomocowe dała też ustawa o niemarnowaniu żywności – dzięki niej ilość jedzenia przekazywanego z sieci handlowych w Polsce wzrosła już 10-krotnie.

To konkretne korzyści – tłumaczył Marek Borowski.

Wydłużamy termin przydatności tej żywności. Serwujemy posiłek osobom potrzebującym, organizujemy w miejscach na terenie województwa warmińsko-mazurskiego podmioty ekonomii społecznej, które aktywizują osoby do przetwarzania żywności, czyli i dajemy pracę, i posiłek, i przedłużamy żywność o krótszym terminie przydatności do spożycia

– dodał.

Bank Żywności już rozpoczął rozmowy z gminami, w których takie jadłodajnie mogłyby powstać – plan jest, by były w każdym powiecie województwa.

Do konkursu Fundacji Citi zgłosiło się ponad tysiąc organizacji z 80 krajów. Olsztyńska instytucja znalazła się w gronie 50 organizacji, które otrzymają w sumie 25 milionów dolarów.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Autor: A. Skrago
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w żywność, dotacja, jadłodajnia, Bank Żywności w Olsztynie
Żywność z drukarek 3D. To nie fantastyka, to rzeczywistość

Technologia druku 3D coraz częściej wykorzystywana jest do produkcji jedzenia. Drukowana żywność to nie fantastyka, ale już rzeczywistość. Może mieć zastosowanie w szpitalnej kuchni lub być...

Zamknij
RadioOlsztynTV