Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 30 °C pogoda dziś
JUTRO: 31 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni. Ryby w roli głównej

fot. P. Getka

W trzecim odcinku Radia od kuchni, czyli kulinarnej podróży po Warmii i Mazurach, odwiedzamy Pluski. W tamtejszej smażalni przygotowujemy dania z rybami w roli głównej.

Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie, następnie byliśmy w Elblągu. Gotowaliśmy tam dania kuchni regionalnej.

Kolejnym przystankiem są audycji Radio od kuchni są Pluski. Słuchajcie nas do 14. Studio prowadzi Dorota Grzymska.

Zobaczcie przepisy, które przygotował Przemysław Tetyk.

Śledzik słodko-kwaśny

  • 2-3 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg śledzi Matjas
  • sól, pieprz, cukier, ocet, olej rzepakowy

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Marchewkę tarkujemy, cebule kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju.
2. Do lekko usmażonych, miękkich warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, a także cukrem i octem do smaku.
4. Po ostudzeniu farszu dorzucamy wcześniej wymoczone oraz pocięte na drobne kawałki filety śledziowe.

Flaki z lina

  • 2 l wody
  • 0,5 kg pietruszki
  • 0,5 kg lina
  • papryka słodka i ostra
  • majeranek
  • sól, pieprz

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Zagotować wodę.
2. Do gotującej wody wrzucić potarkowaną pietruszkę, gotować do momentu, aż warzywo będzie miękkie.
3. Wrzucić pokrojonego w paski, wcześniej wyfiletowanego lina, ugotować. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Na końcu dodać majeranek.

Gołąbki z sandacza

  • 1 kapusta
  • 1 kg sandacza
  • 100 g ryżu
  • 2-3 marchewki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 250 ml śmietany 22%
  • koper
  • pietruszka
  • szczypior

fot. P. Getka

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę sparzyć, ostudzić liście.
2. Wyfiletowanego sandacza zmielić, marchewkę potarkować i dodać do ryby.
3. Dorzucić natkę pietruszki oraz ugotowany wcześniej ryż, dodać sól i pieprz do smaku.
4. Na końcu dodać mąkę w takiej ilości, aby składniki się połączyły.
5. Wyrobioną, jednolitą masę zawijać w pojedyncze liście kapusty.
6. Ugotować w posolonej wodzie. Podawać z białym lub czerwonym sosem.

Sos biały:

1. Do małej ilości wody dodać mąkę, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodać śmietanę, podgrzać na patelni aż do wrzenia.
3. Dodać sól, pieprz do smaku oraz posiekane drobno warzywa.

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

fot. P. Getka

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Z Kętrzyna wyruszyła pielgrzymka do Ostrej Bramy

Prawie 90 pielgrzymów wyszło rano z Kętrzyna do Ostrej Bramy w Wilnie. Mają do pokonania około 380 kilometrów. W zdecydowanej większości są to pątnicy z Warmii...

Zamknij
RadioOlsztynTV