Radio od kuchni. Ryby w roli głównej
W trzecim odcinku Radia od kuchni, czyli kulinarnej podróży po Warmii i Mazurach, odwiedzamy Pluski. W tamtejszej smażalni przygotowujemy dania z rybami w roli głównej.
Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn naszym słuchaczom prezentujemy 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie, następnie byliśmy w Elblągu. Gotowaliśmy tam dania kuchni regionalnej.
Kolejnym przystankiem są audycji Radio od kuchni są Pluski. Słuchajcie nas do 14. Studio prowadzi Dorota Grzymska.
Zobaczcie przepisy, które przygotował Przemysław Tetyk.
Śledzik słodko-kwaśny
- 2-3 cebule
- 2-3 marchewki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 kg śledzi Matjas
- sól, pieprz, cukier, ocet, olej rzepakowy
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę tarkujemy, cebule kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju.
2. Do lekko usmażonych, miękkich warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, a także cukrem i octem do smaku.
4. Po ostudzeniu farszu dorzucamy wcześniej wymoczone oraz pocięte na drobne kawałki filety śledziowe.
Flaki z lina
- 2 l wody
- 0,5 kg pietruszki
- 0,5 kg lina
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Zagotować wodę.
2. Do gotującej wody wrzucić potarkowaną pietruszkę, gotować do momentu, aż warzywo będzie miękkie.
3. Wrzucić pokrojonego w paski, wcześniej wyfiletowanego lina, ugotować. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Na końcu dodać majeranek.
Gołąbki z sandacza
- 1 kapusta
- 1 kg sandacza
- 100 g ryżu
- 2-3 marchewki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąka
- 250 ml śmietany 22%
- koper
- pietruszka
- szczypior
Sposób przyrządzania:
1. Kapustę sparzyć, ostudzić liście.
2. Wyfiletowanego sandacza zmielić, marchewkę potarkować i dodać do ryby.
3. Dorzucić natkę pietruszki oraz ugotowany wcześniej ryż, dodać sól i pieprz do smaku.
4. Na końcu dodać mąkę w takiej ilości, aby składniki się połączyły.
5. Wyrobioną, jednolitą masę zawijać w pojedyncze liście kapusty.
6. Ugotować w posolonej wodzie. Podawać z białym lub czerwonym sosem.
Sos biały:
1. Do małej ilości wody dodać mąkę, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodać śmietanę, podgrzać na patelni aż do wrzenia.
3. Dodać sól, pieprz do smaku oraz posiekane drobno warzywa.