Radio od kuchni. Gotowanie z widokiem na Jezioro Ryńskie
Za nami szósty odcinek najsmaczniejszej audycji – „Radio od kuchni”. Tym razem byliśmy w Rynie.
Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn prezentujemy naszym słuchaczom 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach regionu. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie. Byliśmy też w Elblągu, Pluskach, Bartoszycach oraz w Reszlu, gdzie gotowaliśmy dania kuchni regionalnej.
W najnowszej odsłonie kulinarnej przygody zawitaliśmy do Gościńca Ryński Młyn. Studio prowadziły Dorota Grzymska i Izabela Malewska.
Zobaczcie przepisy, które przygotowała szefowa kuchni Agnieszka Wesołowska.
Chrupiąca stynka młynarzowej
- 200 g stynki
- 20 g mąki krupczatki
- 200 g smalcu wieprzowego
- 200 g tłuszczu z gęsi
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Stynkę myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
2. Przyprawiamy solą, pieprzem i oprószamy lekko mąką krupczatką.
3. Smażymy w dużej ilości rozgrzanego wcześniej tłuszczu do momentu, aż stynka stanie się chrupka.
4. Usmażoną stynkę osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
5. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
6. Stynkę maczamy w sosie wedle upodobania.
Zupa szczawiowa z pokrzywą, skwarkami, ziemniakami i jajkiem
- 100 g świeżego szczawiu
- 20 g górnych listków pokrzywy
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku
- 3 l wywaru warzywnego
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera.
2. Zalewamy 3,5 l wody i dodajemy sól do smaku.
3. Warzywa gotujemy do miękkości.
4. Gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy szczaw oraz pokrzywę i ponownie gotujemy.
5. Boczek podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką, dodajemy do zagotowanej zupy i zabielamy ją śmietaną.
6. Do ugotowanej i zabielonej zupy dodajemy na koniec rozmieszane surowe jajko.
7. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie i odrębnym garnku ziemniaki podajemy z zupą.
Bliny z maczanką
Maczanka
- 1 kg surowego boczku
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- 1 l mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Boczek i łopatkę nacieramy solą i czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godzin.
2. Po 24 godzinach boczek i łopatkę kroimy w paski, wrzucamy do garnka i dusimy bez wody i tłuszczu.
3. Mleko, jajka i mąkę mieszamy w zakręconym słoiku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy do garnka z uduszonym mięsem, doprowadzamy do wrzenia.
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Bliny
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 małej łyżeczki sody
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajemy 2 rodzaje mąki, jajka oraz sodę.
3. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Bliny smażymy na małym ogniu i suchej patelni, po kilka minut z każdej strony.
5. Ciepłe bliny rwiemy i maczamy w maczance.
Pampuchy na parze z gorącymi wiśniami i malinami
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Sos
- 300 g wiśni
- 200 g malin
- 150 g cukru
Sposób przyrządzania:
1. Robimy zaczyn z drożdży, cukru i jednej łyżki mąki. Mieszamy.
2. Zaczyn odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut.
3. Do miski wsypujemy resztę mąki, masło, jajka i sól i dodajemy zaczyn.
4. Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
6. Szklanką wycinamy krążki z ciasta, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
7. Na umieszczoną wcześniej gazę do garnka z parującą wodą wkładamy pampuchy i parujemy 10 minut pod przykryciem.
8. Umyte owoce dusimy na patelni z odrobiną cukru i z taką konfiturą podajemy pampuchy.
Redakcja: A. Pulińska