Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 13 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od kuchni. Gotowanie z widokiem na Jezioro Ryńskie

Fot. Ł. Sadlak

Za nami szósty odcinek najsmaczniejszej audycji – „Radio od kuchni”. Tym razem byliśmy w Rynie.

Z okazji 70-lecia Radia Olsztyn prezentujemy naszym słuchaczom 70 smaków z Warmii i Mazur. Zaplanowaliśmy odwiedziny w 10 miejscowościach regionu. Kulinarną podróż zaczęliśmy w Olsztynie. Byliśmy też w Elblągu, Pluskach, Bartoszycach oraz w Reszlu, gdzie gotowaliśmy dania kuchni regionalnej.

W najnowszej odsłonie kulinarnej przygody zawitaliśmy do Gościńca Ryński Młyn. Studio prowadziły Dorota Grzymska i Izabela Malewska.

Zobaczcie przepisy, które przygotowała szefowa kuchni Agnieszka Wesołowska.

Chrupiąca stynka młynarzowej

  • 200 g stynki
  • 20 g mąki krupczatki
  • 200 g smalcu wieprzowego
  • 200 g tłuszczu z gęsi
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy

  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Stynkę myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.
2. Przyprawiamy solą, pieprzem i oprószamy lekko mąką krupczatką.
3. Smażymy w dużej ilości rozgrzanego wcześniej tłuszczu do momentu, aż stynka stanie się chrupka.
4. Usmażoną stynkę osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
5. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
6. Stynkę maczamy w sosie wedle upodobania.

 Zupa szczawiowa z pokrzywą, skwarkami, ziemniakami i jajkiem

  • 100 g świeżego szczawiu
  • 20 g górnych listków pokrzywy
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 l wywaru warzywnego
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera.
2. Zalewamy 3,5 l wody i dodajemy sól do smaku.
3. Warzywa gotujemy do miękkości.
4. Gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy szczaw oraz pokrzywę i ponownie gotujemy.
5. Boczek podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką, dodajemy do zagotowanej zupy i zabielamy ją śmietaną.
6. Do ugotowanej i zabielonej zupy dodajemy na koniec rozmieszane surowe jajko.
7. Ugotowane wcześniej w osolonej wodzie i odrębnym garnku ziemniaki podajemy z zupą.

Bliny z maczanką

Maczanka

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Boczek i łopatkę nacieramy solą i czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godzin.
2. Po 24 godzinach boczek i łopatkę kroimy w paski, wrzucamy do garnka i dusimy bez wody i tłuszczu.
3. Mleko, jajka i mąkę mieszamy w zakręconym słoiku, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i dodajemy do garnka z uduszonym mięsem, doprowadzamy do wrzenia.
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Bliny

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 małej łyżeczki sody
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajemy 2 rodzaje mąki, jajka oraz sodę.
3. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Bliny smażymy na małym ogniu i suchej patelni, po kilka minut z każdej strony.
5. Ciepłe bliny rwiemy i maczamy w maczance.

Pampuchy na parze z gorącymi wiśniami i malinami

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sos

  • 300 g wiśni
  • 200 g malin
  • 150 g cukru

Sposób przyrządzania:

1. Robimy zaczyn z drożdży, cukru i jednej łyżki mąki. Mieszamy.
2. Zaczyn odstawiamy w cieple miejsce na 10 minut.
3. Do miski wsypujemy resztę mąki, masło, jajka i sól i dodajemy zaczyn.
4. Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
6. Szklanką wycinamy krążki z ciasta, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
7. Na umieszczoną wcześniej gazę do garnka z parującą wodą wkładamy pampuchy i parujemy 10 minut pod przykryciem.
8. Umyte owoce dusimy na patelni z odrobiną cukru i z taką konfiturą podajemy pampuchy.

Stynki. Fot. Ł. Sadlak

Stynki

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Zupa szczawiowa z pokrzywą. Fot. Ł. Sadlak

Zupa szczawiowa z pokrzywą. Fot. Ł. Sadlak

Blin. Fot. Ł. Sadlak

Zaklepka do maczanki. Fot. Ł. Sadlak

Maczanka. Fot. Ł. Sadlak

Blin z maczanką. Fot. Ł. Sadlak

Konfitura z wiśni do pampuchów. Fot. Ł. Sadlak

Pampuchy. Fot. Ł. Sadlak

Pampuchy na parze z gorącymi wiśniami i malinami

Redakcja: A. Pulińska

Przeczytaj poprzedni wpis:
Polacy przeznaczyli na pomoc Ukrainie około 10 mld złotych

Około 10 mld zł, to szacowana wartość prywatnych wydatków Polaków na pomoc dla uchodźców z Ukrainy w pierwszych miesiącach wojny - wynika z raportu Polskiego Instytutu...

Zamknij
RadioOlsztynTV