Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Radio od Kuchni. Dziś kolejny odcinek gotowania na antenie

Dziś kolejna odsłona audycji „Radio od kuchni”. Kucharz Maciej ponownie stanie przed kulinarnym wyzwaniem. Tym razem z koszem produktów do programu zawita nasza koleżanka Anna Minkiewicz-Zaremba.

Kucharz Maciej w każdą środę ze składników zakupionych przez naszych radiowych kolegów musi przygotować 4 dania. W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła nasza radiowa koleżanka Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęli po przepisy dań średniowiecznych.

W dzisiejszej audycji kucharz Maciej otrzyma zadanie przygotowania zdrowych i dietetycznych śniadań.

Słuchajcie audycji od 10.00 do 14.00. Będą ciekawostki kulinarne, ale i konkursy dla amatorów gotowania.

Flan warzywny

 

Placki jogurtowe

Humus z suszonych pomidorów

Jaja na pomidorach

 

Flan warzywny lub medaliony warzywne

Składniki:

– 1/2 brokuła,
– 1/2 pora,
– 1 łyżka oliwy,
– 2 – 3 ugotowane ziemniaki,
– 3 jajka,
– 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka,
– sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,
– po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej,
– 1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku,
– 4 plasterki żółtego sera.

Przygotowanie:

– do gotującej się wody włożyć połówkę brokuła (różyczkami ku górze). Gotować przez ok. 3 minuty, wyjąć i pokroić na małe kawałeczki, przestudzić.
– pora przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać, osuszyć, następnie posiekać. Włożyć na patelnię z oliwą i dusić przez ok. 5 minut do miękkości, co chwilę mieszając. Zdjąć na talerz i przestudzić.
– ugotowane i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
– w misce roztrzepać jajka z dodatkiem śmietanki lub mleka, soli, pieprzu i oregano. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszać dokładnie rózgą.
– połączyć za pomocą łyżki z koperkiem lub szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę serem oraz przygotowanymi składnikami: brokułem, porem i ziemniakami.
– 8 żaroodpornych kokilek (lub 8 wgłębień w formie do muffinów lub 8 foremek silikonowych) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 min.

Placki jogurtowe

Składniki:

– 250 g jogurtu naturalnego,
– 2 jajka,
– 1 łyżka cukru wanilinowego (lub zwykłego),
– 170 g mąki pszennej,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 banany.

Przygotowanie:

– wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na minimalnych obrotach,
– do drugiej miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać,
– przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki,
– rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednen placek, zachowując odstępy,
– smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione (około 3 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale warto dodać małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków,
– mniej więcej w połowie lub pod koniec smażenia, jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę, wcisnąć w surowe ciasto po 3 plasterki banana na każdy z placków,
– przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Humus z suszonych pomidorów

Składniki:

– 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub domowej),
– 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów,
– 1/2 szklanki suszonych pomidorów ze słoiczka,
– 1 łyżka pasty tahini lub masła migdałowego,
– 1/2 ząbka czosnku,
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego.

Przygotowanie:

– ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę z suszonych pomidorów i zacząć miksować. Dodawać stopniowo po 1 – 2 łyżki zalewy z ciecierzycy gdyby było za ciężko miksować,
– gdy masa będzie już rozdrobniona dodać połowę posiekanych suszonych pomidorów, pastę tahini, obrany czosnek, oregano i kmin rzymski, doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować na gładką konsystencję,
– wymieszać z resztą posiekanych suszonych pomidorów. Przełożyć do miseczki i udekorować.

Jaja na pomidorach

Składniki:

– 1 pomidor,
– 1 łyżeczka masła lub oliwy,
– 2 jajka,
– przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano oraz opcjonalnie płatków chili,
– dodatki: ser (np. feta, gorgonzola) lub tuńczyk, świeże zioła (np. natka, bazylia, kolendra).

Przygotowanie:

– pomidora obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę,
– na małej patelni rozgrzać masło lub oliwę, dodać pokrojonego pomidora i podsmażyć na większym ogniu przez ok. 3 min (bez mieszania),
– na podsmażonego pomidora wbić jajka, doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Ułożyć kawałki sera (np. gorgonzoli lub fety) lub jeśli wolimy tuńczyka,
– posypać suszonym oregano i opcjonalnie płatkami chili,
– smażyć kolejne 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżymi ziołami (np. natką, bazylią, kolendrą).

 

Redakcja: Ł. Sadlak

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w audycja, gotowanie
Średniowieczne menu w audycji „Radio od Kuchni”

Dziś kolejna odsłona środowej audycji „Radio od kuchni”. Kucharz Maciej ponownie stanie przed kulinarnym wyzwaniem. Tym razem z koszem produktów do programu zawita nasza koleżanka Wioleta...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV