Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Średniowieczne menu w audycji „Radio od Kuchni”

Maciej Maciejewski i Wioleta Zalewska – Szmit

Dziś kolejna odsłona środowej audycji „Radio od kuchni”. Kucharz Maciej ponownie stanie przed kulinarnym wyzwaniem. Tym razem z koszem produktów do programu zawita nasza koleżanka Wioleta Zalewska-Szmit.  

Kucharz Maciej w każdą środę ze składników zakupionych przez naszych radiowych kolegów musi przygotować 4 dania. W premierowej audycji z koszykiem pełnym zakupów przyszła nasza radiowa koleżanka Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych.

Dziś z produktów, z którymi do radia przyszła Wioleta Zalewska-Szmit, kucharz będzie musiał przygotować dania średniowieczne.

Słuchajcie audycji od 10.00 do 14.00. Będą ciekawostki kulinarne, ale i konkursy dla amatorów gotowania.

Podpłomyki

  • 150 g mąki typ 500 lub 550,
  • 125 ml wrzątku,
  • sól (ok. 2 szczypty na 3 palce).

przygotowanie:

  • do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól,
  • wlewamy wrzątek powoli cały czas mieszając łyżką drewnianą,
  • wyrabiamy ciasto,
  • rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej patelni ewentualnie nadmiar odkrawamy,
  • smażymy na suchej patelni z lewej i prawej strony bądź pieczemy w piekarniku 180C ok. 5 min.

Pierogi z gruszką – danie Władysława Jagiełły

  • 250 g mąki tortowej,
  • 125 ml wrzątku,
  • 0,1 ml oleju,
  • sól,
  • 4 gruszki,
  • 50 g miodu,
  • goździki,
  • cynamon,
  • pół pigwy lub zamiennie cytryna.

przygotowanie:

  • wsypujemy mąkę do miski z solą i olejem,
  • zalewamy wrzątkiem i wyrabiamy (początkowo mieszamy łyżką potem wyrabiamy),
  • gruszki obieramy i kroimy w kostkę,
  • przygotowujemy syrop z wody, miodu, goździków, cynamonu i pigwy,
  • gotujemy gruszki,
  • następnie na patelnię wlewamy odrobinę syropu, redukujemy, dodajemy odcedzone gruszki i doprawiamy do smaku,
  • lepimy pierogi.

Zrazy wołowe a’la Jagiełło

  • ok 300 g wołowiny (3 zrazy),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • ogórek kiszony,
  • 6 plastrów słoniny wędzonej (zamiennie boczek wędzony surowy),
  • 1 pajda chleba razowego,
  • 100 g mąki,
  • sól, pieprz,
  • cebula.

przygotowanie

  • wołowinę porcjujemy i ubijamy,
  • przyprawiamy solą, pieprzem oraz przetartym czosnkiem i musztardą,
  • kładziemy plastry słoniny, ogórka pokrojonego w kostkę, cebulę oraz pokruszony chleb i zwijamy,
  • obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony,
  • podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

Farsz do podpłomyków

  • 300 g udźca z jelenia,
  • 1 cebula,
  • 3 plastry słoniny,
  • 10 g grzybów suszonych,
  • sól, pieprz.

przygotowanie

  • udziec myjemy, dzielimy na drobniejsze kawałki jak do gulaszu,
  • cebulę kroimy w piórka,
  • grzyby namaczamy,
  • rozgrzewamy patelnię, kładziemy słoninę, smażymy udziec,
  • dodajmy cebulę,
  • podlewamy wodą, dusimy,
  • dodajemy grzyby,
  • doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Więcej w audycja, gotowanie, Radio od kuchni
Bliższe Spotkania – 08.07.2020 r.

Sharenting, Warmia i Mazury zapraszają, „Melodie Warmii i Mazur – subiektywna prezentacja” oraz gotowanie w radiowym ogrodzie - to tematy na które z gośćmi Bliższych Spotkań...

Zamknij
RadioOlsztynTV