Pszczoły są już przygotowane na nadejście zimy
Ule z Warmii i Mazur są gotowe do zimy – oceniają przedstawiciele Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy.
Przygotowanie pszczelich rodzin do zimy większość pszczelarzy zakończyło pod koniec sierpnia. Pszczelarze dawali owadom syrop, z którego mogły przygotować zapasy. Pokarm, który teraz zgromadziły musi im wystarczyć do wiosny.
Jednak miniony sezon nie był dobry dla pszczelarzy z Warmii i Mazur. Właściciele pasiek pozyskali średnio około 20 kilogramów miodu z jednego ula, ale zbiory były bardzo zróżnicowane. Najbardziej oczekiwanego i lubianego przez konsumentów miodu lipowego prawie wcale nie ma. Powodem była niska temperatura w czerwcu, gdy kwitły lipy. To spowodowało, że kwiaty tego drzewa szybko opadły. Z powodu małej ilości miodu lipowego na rynku w tym sezonie jego ceny skoczyły do około 40 złotych za słoik.
Wrzesień jest czasem, gdy lokalni pszczelarze urządzają w regionie święta miodu, tradycyjne miody można też kupić coraz częściej na urządzanych w powiatach i gminach dożynkach. (pap/lew/bsc)