Pralinki marcepanowe
1 marca obchodzimy m.in. Dzień Puszystych. W tym dniu możemy sobie pofolgować do woli. Zawieszamy na kołku diety i głodówki i objadamy się słodyczami. Oczywiście z umiarem, by nie wylądować na SORze. 🙂 Dzień Puszystych został ustanowiony także po to, by zwrócić uwagę na to, że „puszyści” są wśród nas i należy im się szacunek. Wiele jeszcze uprzedzeń w społeczeństwie, które trzeba tępić w myśl tolerancji i poszanowania godności każdego człowieka. Oczywiście nadwaga jest niebezpieczna dla zdrowia, ale w wielu przypadkach to oznaka choroby lub konsekwencja przyjmowania leków.
Dziś, w wigilię Dnia Puszystych solidaryzujemy się z ludźmi z nadwagą i przygotujemy pyszne, domowe pralinki marcepanowe na dwa sposoby. Okazuje się, że robienie pralinek może być świetną rozrywką rodzinno-sąsiedzką. Dzisiejsze marcepanki wyszły spod rąk (ośmiu rąk) sąsiadek: Wioletty Żytkiewicz i Moniki Śmiarowskiej z córeczkami: Wiktorią i Liwią.
Składniki:
Pralinki nr 1: 200 g migdałów, 200 g cukru pudru, 1/2 buteleczki olejku migdałowego, pół kieliszka likieru amaretto.
Pralinki nr 2: Pół kg ziemniaków, pół szklanki cukru pudru, 250 g błyskawicznej kaszy manny, 75 g masła, buteleczka olejku migdałowego, likier amaretto.
Do obtoczenia pralinek: kakao, roztopiona czekolada. Do posypania: posypka cukierkowa, wiórki kokosowe, tłuczone orzechy, migdały itd.
Pralinki nr 1: Migdały utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dolać olejek i likier. Wyrobić jak ciasto i formować np. kuleczki.
Pralinki nr 2: ugotować ziemniaki w nieosolonej wodzie, wystudzić i ugnieść. Roztopić masło z cukrem, dodać do ziemniaków i ucierając, dosypywać stopniowo kaszy manny. Włożyć na 10 min. do zamrażarki, by stężało. Formować np. kulki.
Obtaczać w kakao albo w rozpuszczonej czekoladzie i dekorować posypką, orzechami, wiórkami itd.. według inwencji twórczej 🙂
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: