Walentynkowe afrodyzjaki w kuchni
Owoce morza, czekolada, brzoskwinia, cukinia, bakłażan, lubczyk, chilli – co je łączy? To od wieków znane afrodyzjaki, które dzięki zawartym w nich substancjom, oraz samym wyglądem powodują, że mamy ochotę na miłosne igraszki. Co ciekawe, do grona afrodyzjaków można zaliczyć także czosnek i cebulę! 😀 Afrodyzjaki nazwę swą zawdzięczają bogini miłości Afrodycie. Warto wspomnieć tu o Cassanovie, który zajadał się owocami morza, a potem…. wiadomo! Z kolei metresa króla Ludwika XV Madame de Pompadour podawała swemu kochankowi marchewki. Podobno dzięki nim cieszyła się długoletnim zainteresowaniem króla Francji.
Jeśli planujesz romantyczną kolację, która na długo ma pozostać w pamięci Twojej drugiej połówki i chcesz rozbudzić jej uśpione zmysły, oraz zafundować niecodzienne doznania, wykorzystaj potencjał naturalnych afrodyzjaków!!! 🙂
Po radę udałam się do niezastąpionej Sylwii Malinowskiej z Różnowa, która za przygotowanie potrawy z owoców morza zyskała uznanie samego Gordona Ramsay’a.
W menu walentynkowej kolacji znalazły się: krewetka podana na grzance z musem chrzanowym, ratatouille z małżami i mus czekoladowy z chilli i brzoskwinką.
Składniki:
1. Przystawka: grzanka z pszennego pieczywa, twarożek 3-krotnie mielony, śmietana 30%, chrzan lub vasabi, krewetki, papryczka chilli, olej, cebula, czosnek, sól, pieprz, cukier, kolendra.
2. Danie główne: cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, papryczka chilli, małże, olej, cebula, czosnek, sól, pieprz, kolendra, bazylia, lubczyk, białe wino.
3. Deser: gorzka czekolada 70%, 4 białka, łyżka cukru, papryczka chilli, jogurt naturalny, brzoskwinie z puszki, pomarańcze, bazylia.
Przystawka. Z kromki chleba wykroić krążki lub serca, obsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku. Ubić śmietanę z dodatkiem soku cytryny i połączyć z twarożkiem. Dodać chrzanu lub vasabi (zyska zielonkawy kolor). Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podsmażyć cebulkę z czosnkiem i dopiero na to położyć krewetki. Smażyć krótko z dodatkiem papryczki chilli. Ułożyć mus chrzanowy na grzance za pomocą rękawa lub uformować łyżeczką i na górę położyć ostudzoną krewetkę. Udekorować listkami kolendry.
Danie główne: Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Pokroić cukinię i usmażyć na oliwie z czosnkiem. Odstawić do naczynia. Na tej samej patelni usmażyć bakłażana, wcześniej obierając go ze skórki, zostawiając paski skóry na przemian jak zebrę – wtedy nie będzie gorzki. Odstawić do naczynia z cukinią. Przysmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać paprykę, papryczkę chilli, a potem pomidory. Połączyć z cukinią i bakłażanem i doprawić. Na koniec dorzucić pokrojoną kolendrę, bazylię i lubczyk. Doprawić solą i pieprzem. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy krewetki wrzucić mule (małże), zalać odrobiną wina i poczekać aż się zredukuje. Gdy mule otworzą skorupki, chwilkę dusić, polewając wciąż oliwą z czosnkiem i cebulką, znajdującą się na patelni. Na talerzu ułożyć ratatuj i pozatykać małże w skorupkach. Ozdobić liśćmi kolendry.
Deser: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać pół papryczki chilli pokrojonej w drobną kosteczkę. Ubić białka. Do czekolady dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego, cukier i partiami dodawać białka. Na dno pucharka wrzucić pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię, nałożyć krem i udekorować skórką pomarańczową i filecikami wykrojonymi z pomarańczy. Całość zwieńczyć listkami bazylii.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: