Polacy zbyt często marnują jedzenie
Statystyki są przerażające. Okazuje się, że 1/4 żywności produkowanej na całym świecie jest marnowana. Temat wraca przy okazji obchodzonego dziś Światowego Dnia Żywności.
W całym kraju zorganizowano happeningi i akcje, które uświadamiają ludziom problem marnowania jedzenia. Jeden z happeningów odbył się przed jednym z hipermarketów w Olsztynie.
Polska jest jednym z czołowych krajów, w których najwięcej jedzenia trafia do śmietnika. Kupujemy zbyt dużo jedzenia, nie sprawdzamy terminów ważności, często kupujemy pod wpływem chwili i w konsekwencji żywność trzeba wyrzucać. Problem dotyczy zarówno produkcji jak i konsumpcji – mówił Radiu Olsztyn Piotr Koprucki z Banku Żywności w Olsztynie:
Marnowanie jedzenia ma bardzo duży wpływ na ubóstwo ludzi. Około 13,5 procent mieszkańców regionu żyje poniżej minimum egzystencji. Na Warmii i Mazurach od kilku lat utrzymuje się ono na wysokim poziomie – podkreśla Małgorzata Wilczopolska z Urzędu Statystycznego w Olsztynie:
W olsztyńskich szkołach dzieci z biedniejszych rodzin dostają darmowe obiady. Pomocne są też organizowane ze środków unijnych akcje Szklanka Mleka czy Owoce w szkole – mówi dyrektor Szkoły Podstawowej 13 w Olsztynie Leszek Kirzenkowski:
Średnio w każdej z olsztyńskich szkół darmowe obiady dostaje 10 procent uczniów. Od listopada w szkołach będzie też działał program kanapka za złotówkę. (grab/bsc)