Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Pogoda sprzyja grzybobraniu. W lasach wysyp kurek
W lasach województwa warmińsko-mazurskiego pojawia się coraz więcej grzybów. Po ostatnich deszczowych dniach jest wysyp tzw. kurek, czyli pieprznika jadalnego – można kupić go również na targowiskach, jak i przy drogach.
Inne gatunki są rzadko spotykane, a jeżeli już – zwykle są robaczywe.
Czasami jednak i początkujących, i tych bardziej zaawansowanych grzybiarzy dopadają wątpliwości – czy znaleziony gatunek jest jadalny?
– Zasada jest prosta. Zbierajmy grzyby, które znamy, albo tzw. rurkowe, czyli układ tych małych rurek tworzy gąbkę – mówi Anna Bednarowska, klasyfikator grzybów.
Od poniedziałku do piątku swoje zbiory można zanieść również do olsztyńskiego sanepidu. Tam klasyfikator potwierdzi, czy grzyb jest jadalny, czy nie.
Autor: K. Piasecka
Redakcja: K. Ośko