Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Podczas akcji „Dodajmy świętom smaku” zebrano prawie 45 ton żywności
Około 250 sklepów w regionie , 42 miejscowości, prawie 4 tysiące wolontariuszy i niemal 45 ton żywności – to liczby, które pokazują jak wyglądała Świąteczna Zbiórka Żywności w regionie. Akcję zorganizował w pierwszy weekend grudnia Bank Żywności w Olsztynie.
Mieszkańcy jak zwykle okazali się hojni i nie pozostali obojętni wobec osób potrzebujących. Przez trzy dni do magazynów Banku Żywności trafiły mąka, cukier, olej, słodycze ale również makarony, konserwy, kasze, ryż, kawa, herbata, płatki śniadaniowe oraz przetwory z warzyw i owoców.
Zebrana żywność trafi teraz do organizacji z regionu zajmujących się pomocą społeczną: m. in. do rodzin wielodzietnych, jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, fundacji i stowarzyszeń działających na rzecz dzieci, placówek opiekuńczo-wychowawczych, hospicjów czy ośrodków wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci.
Nie ma dnia, abyśmy nie odbierali telefonów z prośbą o wsparcie żywnościowe przed Bożym Narodzeniem. I robimy wszystko, co w naszej mocy, aby te święta były dla potrzebujących radosne i pełne smaku. Takie było hasło przewodnie zbiórki „Dodaj świętom smaku”. Dziś wiemy, że mieszkańcy regionu będą mieli w tym swój udział
– mówi Marek Borowski prezes Banku Żywności w Olsztynie.
Tegoroczna Zbiórka była realizowana przy wsparciu samorządów Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Powiatu Olsztyńskiego oraz w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Redakcja: A.Socha