Olsztyn, Elbląg, Ełk, Polecane, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Region, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Po raz pierwszy wręczono certyfikaty sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury
Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury to nowa sieć zrzeszająca lokalnych producentów żywności. We wtorek podczas konferencji poświęconej zdrowej żywności wręczono pierwsze certyfikaty.
Otrzymało je 31 producentów żywności i restauratorów. Poprzednia sieć, obejmująca producentów z Europy, zakończyła swoją działalność. – Jednak sama idea w naszym województwie sprawdziła się – przekonywał Jarosław Sarnowski z Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie.
Mamy pewien bagaż doświadczeń – już 18 lat nasi producenci współpracują z samorządem województwa. To jest też marka, chcemy ją wypromować. Dotyczy ona żywności pochodzącej z regionu. Chcemy też wpływać na samych konsumentów, by mogli w większym zakresie nabywać lokalną żywność. Duża część naszego programu poświęcona jest regionalnej kuchni, bo też chcemy utrzymać regionalność kuchni warmińskiej, mazurskiej czy tej z Powiśla
– powiedział.
O członkostwo w sieci mogą ubiegać się producenci żywności, lokale gastronomiczne, sklepy z regionalną żywnością i instytucje oraz organizacje pozarządowe zajmujące się edukacją nt. zdrowej, lokalnej żywności.
Platforma nie tylko zrzesza lokalnych producentów żywności, ale także gwarantuje jej jakość. Certyfikat otrzymał m.in. Bohdan Stankiewicz z Gospodarstwa Ekologicznego EKO-Złotna, który odtwarza zdrowsze odmiany zboża.
Teraz bardziej znany jest orkisz, samopsza, płaskurka, ale również zostały odtworzone 2 gatunki pszenic – okrągłoziarnowa indyjska i irańska. Musimy uczyć ludzi, jak korzystać z takich mąk i ziarna
– dodał.
– Regionalna żywność to często produkty prozdrowotne, jak w przypadku kwasu chlebowego – podkreślił Jacek Szczepanek z firmy Polka-Warmia.
Produkty są przede wszystkim produktami niepasteryzowanymi, więc w całym cyklu produkcji i fermentacji mlekowej powstają bakterie priobiotyczne – ok. 2 mld bakterii probiotycznych w jednej butelce napoju. O ile w tabletkach są to bakterie zasuszane, w takim napoju pijemy je wprost – działają bezpośrednio po wypiciu
– wyjaśniał.
W sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia-Mazury ważny jest także rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności.
Pełna lista pierwszych członków sieci tutaj.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski