Pasztet z cukinii
Cukinia vel kabaczek to pyszne warzywo, które ze względu na walory smakowe i odżywcze znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, gotować i piec. Cukinia należy do warzyw dyniowatych i właśnie w towarzystwie okazałych dyń (patrz zdjęcia poniżej) spotkałam ją w ogródku Marty Gołąb i Andrzeja Kocięckiego. Okazuje się, że para znanych dziennikarzy radiowo-telewizyjnych i konferansjerów potrafi nie tylko pysznie gotować, ale angażując do tego całą rodzinę, bawi się przy tym wyśmienicie i robi jak zwykle niezłe show :). Dziś w ich wykonaniu pasztet z cukinii.
Składniki: 3 szklanki startej cukinii, 20 dag sera żółtego, 2 cebule, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, półtorej szklanki bułki tartej, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz.
Cukinię zetrzeć na tarce (gdy jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki). Zetrzeć także ser, posiekać natkę pietruszki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Wszystko zmieszać, dodając jajka, bułkę tartą i olej. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do foremki wyściełanej papierem i piec przez ok. godzinę w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Można jeść na ciepło i zimno. Pycha!
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: