Frytki z cukinii gwarancją kulinarnego sukcesu
Cukinia znana z zapiekanek, zup czy placków, może też być podawana w całkiem innej odsłonie. Zucchine fritte, czyli chrupiące panierowane frytki z cukinii, serwowane są w słonecznej Italii.
Danie jest niezwykle łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne. Nie bez znaczenia, jest też to, że można ich zjeść dużo, dużo więcej niż tradycyjnych frytek z ziemniaków, ponieważ przyjmują mniej tłuszczu, a swym smakiem skradną niejedno kulinarne serce.
Potrzebne składniki na 6 porcji:
- 750 ml mleka
- 750 g cukinii
- pokrojonej w pałeczki grubości 5 mm
- 2 łyżki sumaku
- łyżka soli morskiej w płatkach
- około litra oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
Mleko wlej do płytkiej miski, wrzuć do niego pałeczki cukinii i odstaw na godzinę, aby nasiąknęły mlekiem. W dużym rondlu podgrzej olej. Do brytfanny, wsyp mąkę i równomiernie ją rozprowadź. Cukinię odcedź na durszlaku i odciśnij nadmiar mleka. Następnie wrzuć pałeczki do brytfanny i lekko obtocz je w mące. Łyżką cedzakową wyjmij pałeczki z brytfanny, otrzep je z nadmiaru mąki i przełóż na talerz. Smaż pałeczki partiami, aż wszystkie będą rumiane i chrupiące. Wyjmuj je z tłuszczu łyżką cedzakową i przekładaj na talerze z ręcznikami, aby wchłonęły tłuszcz.
Podawaj frytki obficie posypane solą sumakową (sól rozgnieciona w moździerzu na proszek razem z sumakiem) i delektuj się ich smakiem. Sukces kulinarny gwarantowany!
Autor: PAP Life
Redakcja: BSChromy